Da reisemålene på ST-turen for 2014 ble planlagt, var målet å skape en tur som viste noe av det fine som Tyskland har å by på.

Tyskland har vært en del av de aller fleste ST-turene siden 2005, men da stort sett som et land vi har kjørt gjennom. Traseen har da så å si uten unntak gått på de brede motorveiene.

Populær ferierute

Men Tyskland er så mye mer enn autobahn og vindmøller. Over hele landet ligger byer og landsbyer med en arkitektur og intimitet som er fullt på høyde med middelalderbyer andre steder i Europa.

På 1950-tallet gikk reiselivet i Sør-Tyskland sammen og skapte begrepet «Die Romantische Strasse», den romantiske veien. Dette er blitt Tysklands mest populære ferierute, og strekker seg 36,6 kilometer fra Würstburg i nord til Füssen i sør. Det er også en egen rute som er laget for syklister.

Fire byer

På ST-turen besøkte vi fire av disse byene: Nördlingen (hvor vi bodde i to døgn), Ellwangen, Weikersheim og Rothenburg ob der Tauber.

Mange av byene langs den romantiske veien er omkranset av bymurer. Det gjelder også for Nördlingen.

Apollo 14

Byen ligger midt i et stort meteorittkrater. For 15 millioner år siden landet en meteoritt med en antatt diameter på én kilometer, i dette området – som har fått navnet Nördlinger Ries.

Krateret har en diameter på nesten 25 kilometer, og meteorittnedslaget har gjort området så interessant at NASA sendte astronautene som skulle delta på Apollo 14 dit i forkant av måneferden.

Fotball

Det var imidlertid verken geologi eller astronomi som opptok oss da vi besøkte Nördlingen i slutten av forrige uke. Vi kunne derimot nyte en landsby med en flott arkitektur, der mur- og bindingsverkshus dominerer, og der vi kunne kose oss utendørs i de varme sommerkveldene.

Den andre kvelden i Nördlingen spilte Tyskland kvartfinale mot Frankrike, og landsbyboerne samlet seg på puber og kafeer. Men denne fotballnasjonen er antakelig blitt godt vant med suksess, for det var lite jubel og begeistring å spore under kampen – selv om tyskerne vant.

Slottsbesøk

Fra Nördlingen var det lagt opp til utflukter til Rothenburg ob der Tauber og Weikersheim.

I sistnevnte lille landsby ligger et vakkert slott, og dette var målet for vår tur til Weikersheim. Den barokke hagen som omgir slottet, er tydelig inspirert av hagen i Versailles, men er langt mindre.

Ingvald Bjørnås og Ruth Helgetun fra Rindal var blant dem som koste seg i godværet mens de tok en spasertur i den praktfulle hagen.

– E tyttje det e gøttj å sjå slott, e, sier Helgetun som syntes det var storslagent å se det gamle slottet.