Svensker, dansker, polakker, nederlendere og nordmenn i skjønn forening rundt et bord med kaffe og vafler. Stemninga er god blant en gjeng på Kvåle, som i årevis har møttes i Orkla på jakt etter storlaksen.

- Vi har et godt samhold. Det er ikke førstemann ut i elva for å ta en god plass, vi snakker sammen om blir enige om hvem som skal stå hvor. Vi har også felles bespisning, og det mangler ikke på mat! Neste uke skal vi ha bacalao, sier Inge Lise Abildgaard fra Danmark.

Sammen med mannen Jørgen bor hun i campingvogn med stort fortelt på campingen til Mary og Erlend Andøl på Kvåle. Her skal paret fra Fyn være i hele fem uker i sommer, og nyte fellesskap med andre på campingen og ikke minst med Mary og Erlend, som er flinke til å menge seg med fiskerne og ha det sosialt.

Byr på vafler

Mary og Erlend Andøl har drevet med laksefiske på Kvålevaldet, sammen med flere andre grunneiere, siden 2000. Andøl har en strekning på 1200 meter på begge sider av elva, campingplass og rom til leie på gården.

- Det var fiske på gården også før vi tok over, men vi har utvidet med å etablere campingen. Tidligere var det bare salg av fiskekort, sier Mary, som akkurat har kommet ned med vafler til gjengen med fiskere. Disse nytes i et stort hagetelt, som har kommet godt med i regnværet tidligere i sommer. Nå byr imidlertid området seg fram med solskinn og ei skimrende elv.

Det varierer hvor fullbooket det er på campingen, men Mary forteller at de har 20 sesongkort, hvor fiskerne kommer og går som de vil. Ellers går det på dagskort og ukekort.

- Vi tenker langsiktig og har faste gjester. Mange har vært her i mange år og er gode venner. Vi satser også på familier, slik at Kvåle camp kan bli et samlingspunkt, sier Mary.

Fisker også selv

Mary fisker også selv, og forteller at hun er mye på campingen og i elva når hun har fri.

- Det blir en livsstil. Vi er mye sammen med campinggjestene, spiser mat og selv liker jeg å nyte stillheten i elva etter jobb. Vi har satt i stand et samlingsrom på gården, hvor vi kan samles til dart, pizza og en medbrakt øl. Ja, for vi selger jo ikke øl her, sier hun.

- Merker dere endringer i besøket etter at det er kommet strengere fiskeregler?

- Det var kanskje mer døgnkort før, men det er ikke noe problem for oss. Vi har faste gjester som kommer uansett, sier hun.

Og det er veteranen i gjengen, Gunnar Evertsson fra Sverige, et godt eksempler på. Han har fikset i Orkla i hele 44 sesonger. De andre har også et anselig antall sommere i Orkla bak seg, som 17, 25 og 15.

Rekord på 14,3

Fangsten har vært god på Kvålevaldet i år, får vi høre.

- Alle, bortsett fra to av oss, har tatt fisk. Men jeg har hatt på to stykker. Det er tatt totalt 68 laks på valdet, og den største var på 14,3 kilo. Det var en nordlending med ukekort som tok den, sier danske Inge Lise, og legger til at de faste gjestene også kjenner mange av dem som kommer på ukebasis.

- Hvordan opplever dere de endrede fiskereglene?

- Jeg fisket 30–40 laks og tok med meg hjem tidligere. Nå har vi en kvote på én per dag, to i uka og fire på sesongen. Vi må jo sjekke kjønn også, så det er mye å holde styr på. Men jeg liker også å sette fisken tilbake, så det gjør ikke noe, og vi leverer noe fisk til helsetunet, sier Johan fra Nederland.

Tanker etter dødsfallet

Laksemiljøet preges naturlig nok av sommerens tragedie hvor en laksefisker døde i Orkla. Selv om de ikke kjente ham, har de snakket mye om hendelsen også på Kvåle camp.

- Det er klart det påvirker tankene våre. Vi lurer på om han ble syk eller om han gikk for langt uti. Det skjedde kun tre kilometer herfra, og vi vet jo ikke hvorfor han ble tatt av elva. Vi er jo spente på å høre mer om hva som er skjedd, sier Inge Lise.

- Hvordan opplever dere sikkerheten i elva?

- Hvis man ramler uti, så er jo vadebuksa fylt med luft og flyter opp, mens hodet havner ned. Den eneste muligheten man har, er å svømme med strømmen. Det nytter ikke å komme seg inn til sida, sier Jørgen.

Ikke vanlig med vest

- Og dere bruker ikke redningsvester?

- Nei. Jeg har sett kun én som har gjort det i år, sier Inge Lise.

- Er det risikosport dere driver med?

- Nei, det er det ikke, synes gjengen.

Mary, som driver campingplassen, sier de har snakket om å skaffe en livbøye fra Tryg til å henge ved elva. Noe som kan være en god idé, tatt i betraktning at elva er stri og steinene ved elvebredden blir glatte når det regner.