Gunnhild Eide Sundli (17) har fordøyd prisen hun og resten av den Gåte-fulle gjengen fikk av Morten Harket lørdag kveld. Det er mandag formiddag og ST når henne via manager Per Tronsaune. Det er ett og et halvt døgn siden de fem bandmedlemmene skadet hverandre i jakten om å komme først på scenen. Gitarist Magnus Børmark har det for øvrig etter forholdene bra etter å ha blitt kastet til side av Sveinung Eide Sundli.

- Under utdelinga var det stor glede, men jeg skjønte kanskje ikke hva det var jeg var med på. Nå har vi fått fordøyd det mer. Men gleden er her fremdeles - i aller høyeste grad, sier Gunnhild på mobiltelefonen gjennom ståket i bakgrunnen.

Misforstått

- At jeg var spesiell kan vel en del fra tida ved Grøtte ungdomsskole skrive under på, sier Gunhild og minnes den gangen det var tid for klesdesign, med tilhørende moteshow. - Jeg tror en del oppfattet antrekket mitt som om det skulle være høykvalitets «fashion». Men det skulle det altså ikke. Jeg kledde meg i de klærne jeg trivdes med, da som nå. Det var ganske mange som så rart på meg den gangen, sier jenta, som har stått på scenen siden hun var 6 år gammel.

Skole og stjerne

Gåte slo igjennom for fullt med suksessalbumet «Jygri», og med Spellemannsprisen som Årets nykommer er det ingen vei tilbake. Gåte er kommet for å bli. Men hvordan kan en 17-åring kombinere jetset-livet som stjerne på Norges musikkhimmel med skolegangen? Går det i det hele tatt an?

- Hele bandet er bevisst på at musikken ikke skal gå utover skolegangen min. Men det er selvfølgelig vanskelig å få toppkarakter i alle fag, sier hun. Akkurat det er vanskelig for alle og enhver.

Nå starter Gåte på scratch. Turneer i Sverige og Danmark - hvor bandet ennå ikke er kjent - står på programmet.

- Det blir som første gangen vi var i Oslo. To år tilbake i tid, og vi må overbevise folk igjen.

- Og neste år er det dere som står på scenen når «Årets Spellemann» kåres?

- Det er vanskelig å si. Jeg visste jo ikke at vi skulle få prisen som Årets nykommer heller...

- Når kommer neste Gåte-album?

- Vi jobber med nytt materiale. Men neste utgivelse er nok ganske langt fram i tid, sier Gunnhild Eide Sundli før hun fortsetter feiringa.

Gunnhild Sundli anno 2003 i Oseberg kulturhus i Tønsberg. Et godt stykke fra Ungdommens kulturmønstring. Men med den samme publikumsresponsen. Foto: Morten Holm / Scanpix