Natt til mandag var det både supermåne og blodmåne. Forrige gang dette fenomenet skjedde var i 1982. Og neste gang er ikke før i 2033.

Enkelt forklart er supermåne og blodmåne et fenomen der månen er på sitt lyseste og mørkeste på én og samme dag.

Klokka 02.00 natt til mandag var månen ekstra nær jorda. Da er det supermåne, og inntreffer når det er fullmåne (eller nymåne) og den er nærmest mulig jorda i løpet av månens elliptiske bane.

Ved fullmåne ser månens side som vender mot jorda enorm ut på himmelen, men den er ikke noe større enn vanlig, det bare ser sånn ut.

Men kort tid etterpå «forsvant« månen. Det oppstod en total måneformørkelse klokka 03.00 hvor jorda plasserte seg mellom månen og sola. Månen blir imidlertid ikke helt usynlig under formørkelsen. Den får en glødende rødfarge, derav navnet blodmåne.

Naturfotograf John Øystein Berg i Snillfjord fulgte spent med på himmelen utover søndag kveld og natt.

– Det ble ikke det helt store, men jeg fikk noen bilder i skydekket. Supermånen viste seg først på kvelden, forteller han.

Dommedagsprofeter mener at sammenfallet av supermåne og blodmåne kan være forbundet med økt risiko for hendelser som jordskjelv og vulkanutbrudd. Bevis for en slik tilknytning anses imidlertid ikke å være overbevisende.