Da Orklareisers buss kjørte inn i Kraków søndag kveld, viste temperaturmåleren 32 varmegrader. Etter middagen på det nye hotellet Park Inn, som ligger i gangavstand fra gamlebyen, valgte mange derfor å ta en kveldstur ut i byen.

Men det var først mandag morgen hele gruppen dro samlet for å ta en av Europas vakreste byer i øyesyn.

Kirken avgjørende

Kraków har en lang og dramatisk historie. Byens befolkning har gjennom mange århundrer vært utsatt for gjentatte ødeleggelser. Under siste verdenskrig var det spesielt byens mange jøder som fikk unngjelde.

Etter krigen holdt sovjetregimet sin jernhånd over byen og landet. Men den katolske kirken var hele tiden en avgjørende drivkraft i kampen mot det undertrykkende regimet. Da fagbevegelsen Solidaritet oppsto på slutten av 70-tallet, var det aldri noen tvil om at Walesa og hans menn og kvinner hadde støtte fra kirken. Det at Karol Wojtyla ble innsatt som pave i 1978, var av uvurderlig betydning for at frihetskjemperne i Polen til slutt seiret.

Pavens hus

Når man kommer til Kraków, legger man med én gang merke til kirkens sterke stilling. Man ser praktfulle kirker hvor enn man snur og vender på seg.

Og man ser statuer og bilder av polakkenes kjære Johannes Paul den andre, som man i disse dager vurderer å helliggjøre. Inne på den store borgen Wawel, er det reist en statue av paven. Og da guiden vår tok oss fra Wawel til markedsplassen midt i gamlebyen, passerte vi huset der Johannes Paul den andre bodde mens han ennå het Karol Wojtyla.

Utenfor huset henger et stort portrettbilde av Wojtyla, som i sin ungdom var en fremragende idrettsmann. Han var blant annet nær landslagsnivå i alpint. Men han valgte bort idretten til fordel for prestegjerningen. Noe som senere gjorde ham til historiens første ikke-italienske pave. Han ble også en av historiens mest elskede paver, og aller mest elsket var han av sine landsmenn.

Første kjøpesenter

Kraków er kjent for den gedigne markedsplassen Rynek Glowny midt i gamlebyen. Med sine 200 x 200 meter, er dette Europas største middelalderplass.

Midt på denne plassen står Tøyhallen (Suciennice), som av mange regnes som verdens første kjøpesenter. Selv om dette er blant de mest attraktive turistreisemålene i Kraków, er prisene overraskende lave.

Men Sucienne rommer mer enn småbutikker. I den delen av hallen som vender mot den majestetiske Mariakirken, ligger en legendarisk kafé.

«Ned i støvlene»

«Velger du å gå glipp av Noworolski, skjer det på eget ansvar. Dette legendariske stedet slår alle de andre ned i støvlene med sin luksuriøse jugendinnredning i rød og grønn fløyel og med herlige skinnsofaer utenfor.»

Slik beskrives den 101 år gamle kafeen Noworolski i Berlitz' turguide.

Kafeen har også en avdeling ute på fortauet, og det var her Johan Gisvoldløkk og mange av de andre deltakerne på ST-turen slo seg ned for å spise lunsj etter byguidingen.

For vel hundre år siden satt en annen kar på den samme kafeen. Vladimir Iljitsj Lenin.

Lenins kafé

I årene 1912 til 1914 bodde Lenin i Polen. Under sine opphold i Kraków, var det Noworolsky som var stamkafeen. Her satt han og planla revolusjonen og spiste røykalaks.

Men Lenin er ingen populær herre blant dagens betjening på Noworolsky. Den unge kelneren Szymon Moziokeni viser meg sofakroken der Lenin brukte å sitte, og han gjør det samtidig helt klart at Lenin er en forhatt mann blant polakkene.

Men for norske turister, som aldri har måttet leve under kommunismens jerngrep, er funnet av Lenins stamkafé mer en kuriositet.

– Det er litt historisk sus over det å stå ved Lenins stambord. Det føles litt rart, sier Gisvoldløkk. Han er veldig betatt av den legendariske kafeen.

– Det er utrolig vakkert her. Salongene er veldig flotte, og jeg skjønner godt at Lenin valgte å tilbringe mye tid her, sier orkdalingen.