– Jeg bruker å ta meg en trimtur før frokost og la i veg oppover gata. Men plutselig var jeg ikke like vis på hvor jeg var. Jeg ble litt forfjamset, men gikk bort til en ung mann som holdt på med anleggsarbeid i gata. Han var hjerteligheten selv, og spesielt da jeg fortalte ham at jeg var norsk. Jeg husket bare første og siste bokstaven på hotellets navn men det var ikke noe problem for den unge skotten. Han forlot jobben sin og fulgte meg helt til hotelldøra, forteller Karin Husby.

Forsvant

Ektemann Arnfinn Husby innrømmer at han lurte på hvor det ble av kona. Spesielt fordi han vet av erfaring at hun neppe vil kvalifisere seg til NM i orientering. Men plutselig sto hun ute i hotell-lobbyen. Den blide unge skotten kunne for anledningen fortelle at han var invitert i bryllup på samme hotellet om kvelden, og hastet tilbake til jobben.

Rolig båttur

Reisefølget på ST-bussen kom til Skottland fredag ettermiddag, etter en rolig og behagelig natts søvn over Nordsjøen. Litt ekstra passkontroll var det etter de siste terroranslagene i Storbritannia. Men tollerne var både effektive, høflige, og blide. Oppe på Cheviot Hills krysset vi grensa og var inne i Skottland. Men først måtte våre reiseverter fotograferes ved grensesteinen. Etter en stopp i Jedburgh, ventet middag på hotellet i Edinburgh på kvelden.

Historie

Hvis du snakker om eldre hus i Edinburgh, snakker man om hus fra 1700-tallet. De «nye» er et hundreår yngre. Byen er en arkitektonisk historiebok uansett hvor man snur seg, og krigere og helter, diktere, forskere og forfattere er knyttet til omtrent hver eneste gate. I Skottland lever man i historien, ikke med historien.

Military Tatoo

Rundturen i Edinburgh forteller en skotsk historie som er dramatisk, heroisk, trist og ærerik. Men det var dagens Skottland som var mest spektakulært for ST-leserne den første dagen i Skottland. Edinburgh Military Tatoo er langt mer enn skotsk musikk og marsjoppvisning. En forestilling med deltakere fra Tobago i Afrika til Russland i øst. Et fargesprakende show som ble fulgt av 8000 tilskuere fra land både i Europa og andre verdensdeler.