Mange lurer på hva som i disse dager foregår ved Orklas utløp på Grønøra, hvor det ligger en plastbåt og lange rør i vannet.

Her er svaret: Orkdal kommune har bevilget knapt 20 millioner kroner til et prosjekt for at Kjøra på Geitastrand skal få kommunalt vann. I dag har innbyggerne der vann fra egne brønner, som begynner å skape problemer (fluor i vannet) for dem.

Planen er å legge et rør på 14 kilometer mellom Orkanger og Kjøra. Røret, som skal frakte drikkevann fra kommunens nye grunnvannskilde på Doroøya, skal legges på 25-40 meters dyp i sjøen.

I tillegg til sjøledningen skal også avløpsanlegg på Kjøra oppgraderes med ny avløpsledning og rehabilitering av eksisterende anlegg.

Planen er at «Prosjekt sjøledning» (med høydebasseng på Kjøra), skal være ferdig i løpet av 2016.

– Oppstart legging av sjøledning starter i begynnelsen av oktober, og varer til utgangen av november. Avløpsanlegget ferdigstilles våren 2017, sier teknisk sjef i Orkdal kommune, Nils Arne Sletvold.

Vannrørene er i disse dager i ferd med å lages. Arbeidet skjer på elvebredden til Orklas utløp ved Pilkington-bygget på Grønøra på Orkanger. Her sveises plastrør sammen til lange lengder, som senere slepes ut og senkes i traseen.

Arbeidet vil pågå i flere uker framover. Etter hvert vil aktiviteten ved elveutløpet øke med flere folk og flere båter, som drar lange vannrør etter seg.