HEMNE: Klasse 10A ved Sodin skole i Hemne fikk tirsdag prøve seg på Yukigassen, som er det japanske ordet for snøballkrig. Leken foregår i lovlige former, og er en organisert aktivitet med masse taktikk. Sikkerheten til deltakerne står i høysetet.

– Alle deltakerne skal bruke beskyttelsesbriller, gjerne slalåmbriller, sier lærer Hans Gamst.

Innrømmer «ulovligheter»

En kamp i Yukigassen – eller snøballkrig – består av fire deltakere på hvert av to lag på en angitt bane. Hver deltaker på hvert av lagene får med seg tre snøballer inn på banen.

– Vi har satt opp vegger, her i form av paller, som brukes til å beskytte seg, forteller elev Arne Kristoffer Sporild Oshaug, som lett innrømmer at han nok har vært med på «ulovlig» snøballkasting i skolegården.

– Mange ganger!

– Artig, men strevsomt

Men i Yukigassen er det altså lov. Og på ekte japansk vis, er det fair play som teller; når en spiller er truffet av en snøball, skal han/hun rekke ei hand i været, for på den måten å markere seg ut av spillet.

– Det lønner seg at én spiller bruker opp sine snøballer snarest mulig, for så å løpe tilbake for å fylle opp «kvoten», sier Hans Gamst.

Under den aller første kampen i går, var kanskje ikke resultatet så viktig.

– Artig, men strevsomt, oppsummerer de fire på laget som hadde fått navnet Team Gangstah Squad.

Feber?

Men når det altså blir «alvor», så er målet med spillet å hente flagget som står plassert midt på banen hjem til basen – altså egen banehalvdel – eller å «skyte ut» alle deltakerne på motstanderlaget.

Da er spørsmålet betimelig: Er det nå Yukigassen-feber i Hemne?