Nå blir det søkt om fellingstillatelse til steinkobben som for tida boltrer seg i Orkla.

Grunnen til at steinkobben er upopulær er naturlig nok at den konkurrerer med sportsfiskerne om laksen. Den er «glohersk» på laks og for øvrig også annen fisk. Steinkobben blir ofte kalt fjordsel, og dukker ofte opp i områder hvor det fiskes med garn og nøter langs kysten. Notfiskerne i ytre del av fjorden opplyser at selen forserer nota og forsyner seg av laks som sitter i notmaskene. I Orkla blir den observert år om annet, men svært sjelden.

Storlaks?

– Da vi først så den nede ved Bårdshaugbrua trodde vi det var en storlaks som lå og veltet seg i strømmen. Men da hodet dukket opp så vi hvilken gjest som var på besøk. Det er en skikkelig stor hann, sier sportsfisker og selfanger Bernt Ole Knudsen til ST.

Stø kurs

Steinkobben kan bli opp til 150 centimeter lang og veie over 100 kilo. En slik krabat trenger naturligvis mye fet fisk for å legge på seg. Ellers er det kommet spredte rapporter om sel som har ligget på isflak i nedre del av Orkla om vinteren. Sist det ble søkt om fellingstillatelse på sel var i 2005.

Denne kobben hadde stø kurs opp elva og passerte under Forvebrua i et ukjent antall knops fart ved middagstider i går. På kort tid hadde den tatt seg rundt 10 kilometer oppover elva.

Vendereis

– Jeg fikk snudd selen slik at den tok kursen nedover igjen da den kom til Eriksenvaldet. Jeg har vært i kontakt med Orkla Fellesforvaltning for eventuell fellingstillatelse. Uansett kan vi ikke skyte i områder hvor det er bebyggelse. Men får jeg en reell sjanse, så skyter jeg den. En steinkobbe kan gjøre stor skade på gytegrunner i elva, sier Bernt Ole Knudsen til ST.

Per Snekvik