Elevene i femte, sjette, og syvende klasse ved Grøtte skole ble bedre kjent med bygda si gjennom omvisninger og praktisk arbeid. De var blant annet innom Bårdshaug herregård, kommunesenteret, og flere gårder i distriktet.

Da journalisten som opprinnelig skrev saken kom til Grøtte skole, ble hun møtt av den lune lukten av brent byggmel, og like innenfor døra til skolekjøkkenet stor en hel flokk med unger rundt takka, og hjalp Kjell Arne Gjøås med å passe på at det siste flatbrødet ikke ble brent. En imponerende stabel lå allerede klar. Flatbrødet skulle serveres ved selvlaget orkdalssodd den siste dagen i prosjektuka, og sviskegrøt sto også på den tradisjonsrike menyen.

Bakstejenta Johanna Mandal svingte kjevlet og fikk til en tynn, fin leiv.

Johanna Mandal kjevlet i vei på en flatbrødleiv som etter hvert ble imponerende tynn. Stine Steinshaug tok over med den lange, smale redskapen som ungene lærte het spuddu. Det var baksteekspert Anne Marie Aune som hjalp til med å lære bort flatbrødkunsten.

– Det er viktig at ungene har fått prøvd å bake flatbrød, mente Anne Marie. Læreren, Heidi Berg, sa seg enig. Kanskje fikk ungene lyst til å prøve det selv hjemme også?

– Det er dumt at vi ikke har takke hjemme, sa Johanna Mandal. Flatbrødbakinga gav mersmak.

Fjellbyggere

Men det var ikke bare bakst elevene ble opplært i.

– Det høyeste fjellet i Orkdal er det som er minst i diameter, fortalte Håvard Wormdal Høiby, med hendene fulle av klissete pappmasje. Håvard hadde lært både høyden og omkretsen på mange av fjellene i Orkdal den uka, siden han var med å bygge en modell av kommunen i pappmasje. Etter det lærte alle som var med å jobbe med modellen at det høyeste fjellet er Gjemshøgda, eller Gimsehøgda, som det sto på kartet.

Fjell og dal blir formet av pappmasje. Håvard Wormdal Høiby (helt til høyre) og Synnøve Samskott (delvis skjult) har lært mye om bygda si.

– Gjemshøgda er 895 meter over havet, fortalte Synnøve Samskott. Gjemshøgda er ganske bratt og smal, mens Omnsfjellet derimot har kjempestor diameter, viste Håvard.

De fikk også busstur med guiding av Hallvard Morken, og var innom Blåsmo, Svorkmo, Hoston, Svorkbygda, Gangåsvatnet, Skjenalddalen, Grønøra, og til sist, Bårdshaug.

– Vi har fått sett mye av bygda, det er veldig spennende. Vi har fått lære navnene på mange gårder og har stoppet for å se på dem, fortalte Wenche Ustad. Hun hadde hatt prosjekt om Tråvparken, men var også med på omvisning av på Bårdshaug herregård, der hun og de andre elevene fikk omvisning i Christian Thams gamle stasgård. Wenche hadde aldri vært inne i huset før, men både hun og resten av gjengen lot seg imponere over alt det flotte som var å se.