Men før vi hopper på musikken, må jo været være med, ellers hadde jeg ikke vært Vær-Sjur.

Vi befinner oss på Orkanger, og i dag melder yr.no om lett regn (rundt 1 millimeter), 6 grader, og svak vind i ettermiddag, og delvis skyet, 5, og flau i kveld.

Lørdag meldes det om klarvær, 0 grader og svak vind natt og morgen, delvis skyet og en kald en på formiddagen, 6 varme på ettermiddagen, og klarvær og flau på kvelden.

Søndag meldes det om klarvær hele døgnet (med andre ord, stjerneklart om natten, og knallsol og blå himmel om dagen). 0 grader og flau vind natt og morgen, 2 kalde på formiddagen, 6 varme og svak på ettermiddagen, og 8 på kvelden.

Og nå; musikk!

Jeg har skrevet om disse gutta før, og det er ikke rart, for gjengen er mine favoritt-rappere, og blant mine favoritter generelt innen musikk. Første gang var en ganske fyldig omtale 5. desember 2012. Etter det har det i all hovesak vært referanser.

Men nå er de altså tilbake, klovnene, og takket være en iherdig minstesøster, har jeg nå billett til konserten på Sentrum Scene 23. september. Woop, woop! Kjenner samtidig at jeg godt kunne tenkt meg å dra til Årdal i august, og fått med meg konserten der (samt konsertene med Razika, Vaular, DumDum, Henning Kvitnes, og Skambankt), men det får holde med Oslo i september.

Og det lover bra. Hørte først om albumet for en uke siden, da de dukka opp på sosiale medier, og meddelte at det bare var 7 dager igjen til ny musikk. Selv om de påsto at dette var første gang på 10 år med ny musikk, så blir jo det litt feil, med tanke på at de gav ut en låt ifm. den nyeste Flåklypa-filmen, men det er i alle fall første album / EP, så det har de jo rett i.

Og da er det vel bare for meg å starte der, nemlig med «Langt å gå» fra filmen «Herfra til Flåklypa» fra 2015. Den har et herlig blåser-komp (signert selveste Kristoffer Lo på tuba og andre blåseinstrument gutta ikke visste navnet på), siden de spilte inn låta i nabostudioet til hvor Highasakite holdt på, og fenget meg fra første lytt. Selv tolker jeg den slik at det er greit å ha venner, om man skal gå langt, spise en hval eller elefant, eller hva enn. Gode venner er gull å ha. Musikkvideoen i god Aukrust-stil er også ganske digg. Der blir det annonsert at de skal spille i Flåklypa på kvelden, men klovnene er ikke der, de har nemlig langt å gå. Selv sa gutta at de bare måtte si ja da de ble spurt om å lage en låt til filmen, for de føler at Klovner i Kamp er et Flåklypa i miniatyr, og det stemmer ganske bra. Fingern er Solan, Dansken er Ludvig, og Alis er Felgen sjæl. Lurer på hvor doktoren passer inn, vel og merke. Gudleik Knotten, kanskje? Eller Emanuel Desperados? Eller kanskje som en forbipasserende tømmerhogger. «Men så hender det at for selv de beste menneskenene / At det som før var lett og spennendene / Har plutselig blitt et skrekk og skremmendene / Det er da man trenger sine beste vennenene»

Ferdig med det, så var det den dagsferske «Kjærlighetstrilogien». Albumet er vel mer en EP, og består av tre låter, som alle handler om kjærlighet. Til verden, venner, konene sine, til alt, uansett hvor stort eller lite. Og geniale Fam Irvoll har stått for designet.

Først ut er «Ja, vi elsker». I utgangspunktet en sang om vanlig mann-kvinne-kjærlighet, men da den første versjonen var ferdig, kom terroren i Paris i fjor, og den forferdelige hendelsen, fikk dem til å skrive om hele sangen. Det eneste som ble bevart, var refrenget, som de tok opp på en konsert på Rockefeller. Dagens utgave av sangen, handler om alt de elsker. Fra små og balae ting i hverdagen, til frihet og demokrati (i alle fall i følge Alis). Og de har til og med fått med en referanse til Bataclan og The Eagles of Death Metal-konserten; «Det kunne vært meg, det kunne vært deg, det kunne vært vår konsert / Det kunne vært vårt land, vår by, vårt barn, mitt barn, ditt barn, shit mann». Dansken leverer varene, på en sann og alvorstung måte, i en ellers ganske glad sang. Musikkvideoen er noe for seg selv, den også, og viser virkelig hva folk elsker. Familie, bading, kjæresten, og klovnene, for å nevne noe. Alt i alt en fin hyllest til ofrene fra Paris, og alt man kan elske.

Så har vi «MILF», og la meg fortelle dere her og nå at denne låta har driv og energi som ikke ligner grisen. Selv hvor lat og sliten jeg føler meg, får jeg likevel lyst til å hoppe ut av stolen og springe rundt i skævven. Skremmende. Og i musikkvideoen finner vi Trond Espen Seim, som gjør en av sine beste roller på lerretet, i mine øyne. Fuck Varg Veum. «MILF» er et uttrykk som ble gjort kjent for verdens uvaskede horder via filmen «American Pie» fra 1999, og betyr «Mother I’d Like to Fuck». Noe som også kommer godt frem i den særdeles morsomme videoen. I denne ganske breiale sangen prøver de å fortelle konene sine at alle i verden vil ligge med dem, mens sannheten er jo at konene kan få hvem enn de vil, og at de (mennene) er heldige som ble valgt. Også har jo sangen et interessant, lite hint til en av mine favorittlåter, nemlig «Damer». «Jeg har hatt så mange damer at jeg burde fått en vei, oppkalt etter meg / Han har hatt så mange damer at han burde fått en vei, oppkalt etter seg». Tonefall, ordlyd, beat og melodi. Plutselig var jeg 16 år yngre.

Og til slutt har vi «Min aller beste venn (feat. Handerre Linni)», og jeg kan si her og nå at det er ikke måte på hvor den derre Yogutten stikker seg med. Jeg har tidligere klaget på hvordan han egentlig staver navnet sitt, så jeg skal ikke hoppe på det igjen, men ærlig talt. Shitrich, Oral Bee, og nå også Klovner. Skal jeg aldri unngå ham? Musikkvideoen handler om vennskap og kjærlighet til venna dine, og det er en stor bonus at de damper på e-sigg (eGO mon tro?) i stedet for at de røyker sigaretter (selv om det er ei røykende jente inni der). Maks kudos til regissør og spellemannsvinner Marie Kristiansen, og til gutta for å gi henne frie tøyler. Her har vi en flott video som viser selvlysende dildoer, MDMA, mensen, unge jenter som utforsker sin seksualitet, og mer til. Men låta er bra, den. Den vokser på meg. Og jeg forstår at den handler om ensom og kjærlighet til sine venner. Liker særlig godt åpningen; «Hvis du fikk alt du drømte om, men endte opp alene / Hvis livet ikke ble slik som du synes du fortjente / Hvis du synes det virker lettere å dø enn å leve, stol på meg, min aller beste venn»

Spillelister

Wimp / TidalSpotifyYouTube