– Helt siden jeg var barn, har jeg hatt lyst til å reise til England og spesielt London. Så da jeg i min ungdom fikk muligheten til å reise dit som au pair, slo jeg til, forteller Hofstad.

Lekte i parken

Sør i London passet hun tre barn, og hadde dem med seg rundt om i London. Blant annet i Hyde Park, der ungene lekte på de vakre monumentene.

– I alle disse årene har jeg hatt veldig lyst til å reise tilbake, men det er aldri blitt noe av det. Så da jeg så annonsen som fortalte om sommerens ST-tur, tenkte jeg at dette var turen jeg hadde lyst til å være med på. Det føltes som om det var nå eller aldri.

– Helt spesiell by

Som reisefølge valgte hun datteren Heidi, som siden starten av 80-tallet har vært bosatt på Røros. Anne Kari bestemte seg for å gi turen i 50-årsgave til datteren.

De siste dagene har mor og datter kosa seg i varmen i England, og de har kunnet dele mange gode opplevelser.

Omtrent midt under ST-turen var de i Bath sammen med resten, og det ble høydepunktet så langt for den blivende 50-åringen.

– Jeg er veldig interessert i arkitektur, og Bath har vært en helt spesiell opplevelse. Det er en veldig vakker by. Minimalistisk, med veldig rene linjer og en helhet som jeg ikke har sett maken til, sier Heidi.

Verdensarv

England har flere reisemål på Unescos verdensarvliste, men kun én engelsk by er med på lista. Denne byen er Bath.

Byen er spesiell på mange måter. Den regnes for å være en av Europas vakreste. Det er ikke mange byer i verden som er så ensartet. Så å si alle husene i byen har samme blekgule farge, som kommer som et resultat av bruken av Bath-stein. Nesten alle vinduene er like. Det er bare bruken sprosser som skiller dem fra hverandre.

Og midt blant all «konformiteten» finner man noen praktbygg som har gjort byen verdensberømt, de buete byggene som danner både sirkler og halvmåner.

Romersk

Men det som la grunnlaget for Baths enestående stilling, både i dag og i historisk sammenheng, befinner seg under bakken. I Bath ligger nemlig de eneste varme kildene i England. Dette så badeglade romere seg monn i da de inntok landet, og de anla romerske kurbad som de kunne restituere seg i mellom slagene.

I dag kan man besøke et veldig godt museum, der det romerske badet er gjenskapt. Ikke langt unna kan man senke kroppen ned i de varme og helsebringende kildene.

Kurbad

Kurbadene gjorde Bath til en rik by. Vinters tid kom øvrigheten og rikfolkene fra resten av øyriket til Bath for å feriere, og dermed ble masse kapital trukket mot byen. Det endte i en byutvikling som er unik, og som fortsatt gjør Bath til et svært attraktivt reisemål.

Bath ligger bare to timer med tog fra London. Byen er omgitt av grønne åser og elva Avon, hvor man for eksempel kan nyte ro og skjønnhet fra en elvebåt.