Målet for turen var å se forskjellene innen barne- og ungdom og helsesektoren mellom Norge og Estland. De første dagene brukte vi til å se oss rundt, og til å gjøre oss kjent i byen.

Første dag med skole besøkte vi en institusjon for unge med rus- og/eller adferdsproblemer. Der fikk vi en presentasjon av institusjonen av lederen og en annen ansatt. Etter det fikk vi en omvisning av bygget. Bygget var oppdelt i 2 jenteavdelinger og 2 gutteavdelinger. Noen er der frivillig, noen på tvang, mens andre er inntatt av barnevern eller politi. Barna delte rom to og to og det virket som de hadde et godt forhold til hverandre. Noe vi synes var litt rart, var at de hadde en glattcelle hvor de kunne ha barna hvis de ble ustyrlige. Der måtte de være til de ble edru eller roet seg ned.

Pakking av mat i matbanken. Foto: Privat

Det neste på planen var å besøke matbanken ToiduPank. Der ble vi oppdelt i ulike stasjoner for å pakke poser med mat til familier som trenger ekstra hjelp i hverdagen. Vi la merke til at noen personer kom finere kledd, en årsak til dette kunne være at de ville ta seg best mulig ut for omverdenen. En annen årsak kunne være fordi prisene i Estland har gått opp, men lønnen har forblitt den samme. På grunn av dette var det flere enn før som trengte hjelp for å få endene til å møtes. Det er mange forskjellige personer med ulike bakgrunner som er med som frivillig og hjelper til i matbanken. Vi jobbet i 7,5 t med ca. 15 minutt pause på hele dagen. Det ble mange skritt for veldedighet denne dagen, noe som ga en godfølelse inni oss.

Musikktime i barnehagen. Foto: Privat

Neste dag var vi på besøk i en barnehage som samarbeider med Norge. Vi fikk omvisning og være med å se på en musikktime de hadde. En forskjell vi så med engang, var at de var mye stillere og roligere enn her i Norge. De fikk lov til å rope og springe rundt, men det skulle de gjøre ute. Dette er en av de bedre barnehagene i Tallinn, hvor det er over 100 barn, til tross for lang venteliste. Noen av barna hadde konsert for oss med sang og beatboxing og vi lærte de boogie boogie, noe barna syntes var gøy. Noen av våre elever viste fram bukkene bruse, som ble oversatt fra norsk til engelsk av oss og til estisk av en barnehagelærer.

Barnehjemmet Peeteli i Tallinn befinner seg i en kirke. Foto: Privat

Dagen etter var vi på Peeteli, det er et barnehjem og dagsenter som befinner seg i en kirke. Vi fikk introduksjon av tjenesten i kirken. Vi fikk en omvisning gjennom bygget, omvisningen endte i dagsenteret der vi skulle smøre omtrent 1000 brødskiver. Vi fikk servert middag, og etter det skulle barna gjøre skolearbeid. Derfor gikk vi en annen plass og fikk høre historien om Peeteli. Mot slutten av dagen hadde vi ulike aktiviteter med barna der vi lærte de noen leker og de lærte oss noen leker.

Vi lærte noen leker på barnehjemmet. Foto: Privat

Til sammen skulle vi ha fire dager på Tallinn Health Care College, der man kan utdanne seg innenfor helsesektoren. Første dag fikk vi omvisning på skolen og de ulike klasserommene og simuleringssenteret. Senteret skal være tilsvarende som et sykehus som har både føderom, ambulanse og sykehusrom. På denne avdelingen har man ikke lov til å ta med telefon og det er som en arbeidsplass. Dag to på skolen skulle vi være med i en time for barnepassere der vi skulle lære om diabetes og astma. Her målte vi blant annet blodsukker. Vi skulle også delta i en time dagen etter, der vi så en film om tiden etter skolevold i skolen og lagde plakater om barns rettigheter som senere skulle henges opp i gangene på skolen. Siste dagen på skolen var vi med i en time hvor vi lærte om og planla aktiviteter som fremmer helsen til ulike aldersgrupper i en barnehage.

Gruppebilde av begge klassene på tur. Foto: Privat

Senere den dagen dro vi tilbake til Peeteli der vi fikk servert lunsj og senere hadde dugnad på uteplassen. Da samarbeidet alle med hverandre for å rydde uteplassen til våren.

Turen har vært en fin erfaring for oss alle. De fleste i klassen vår er heldige ungdommer som har hatt en fin barndom og et fint liv så langt. Derfor var det veldig lærerikt å se hvordan ungdommer på samme alder som oss har det og hvor forskjellig man kan ha det. Vi erfarte mye utenfor det faglige, vi fikk se forskjellene i kulturen og de sosiale normene. For de aller fleste var dette en første erfaring på tur uten foreldre, derfor fikk mange prøve å være litt er selvstendig. Alt i alt en vellykket og fin tur.

Vi ønsker å takke alle våre sponsorer for deres støtte!

Heim kommune, Belsvik elektro, Alti Heim, Europris, Hemne sokn, Mowi, Hemne sanitetsforening, GasTrans.

Med hilsen, Vg2 helsearbeiderfag og barne- og ungdomsfag