Bakerst i Orklareiser-bussen sitter tre blidspente karer. Latteren runger rett som det er. Ikke bare fra dem selv, men fra alle som sitter i nærheten – og dermed kan høre alle «gullkornene» som kommer fra baksetegjengen.

Venner for livet

Frank Berg Løkken er den «rutinerte» av de tre når det gjelder ST-tur. Han har vært med på de aller fleste siden 2006, og den årlige leserturen har de siste årene blitt selve ferieturen for den 38 år gamle børsværingen.

Hver sommer får han nye venner, og det har han fått i år også. I Knut Wåtland og Jostein Slørdal har han fått venner for livet.

Jordmorkofferten ...

Vennskap kjenner ingen alder, og aldersforskjellen mellom de tre merkes ikke i

det hele tatt der de sitter i baksetet og funderer på om de har mest til felles med Olsenbanden eller B-gjengen. De ender opp med det første.

– Hvem er hvem?

– Jeg er Valborg, kommer det fra 73 år gamle Wåtland som rager mer enn 190 centimeter over bakken.

– Jeg er Kjell, foreslår Løkken, men blir motsagt momentant:

– Nei, du er sjefen. Du er Egon!

– Ja, greit.

Dermed blir det 60 år gamle Jostein fra Åstfjorden i Snillfjord som får rollen som godslige Kjell.

– Nå mangler vi bare jord-

morkofferten, slår «Egon» fast, og de to andre bandemedlemmene ler godt.

Harry Potter

Rett før helga var reisefølget i den mest kjente byen langs det som har fått navnet Romantische Strasse, Rothenburg ob der Tauber.

Byen er omgitt av en mur, og den eldste delen av bymuren ble reist i 1177. Byens samlingspunkt er markedsplassen, der man blant annet finner et apotek fra 1374! Med sine praktfulle og fargerike bindingsverkshus har Rothenburg en helhetlig arkitektur, som har gjort den interessant også for filmprodusenter. Deler av Harry Potter ble spilt inn her.

Juleeventyr

Men det som virker som en magnet på svært mange besøkende, er den fantastiske julebutikken som ligger i utkanten av markedsplassen. Käthe Wohlfahrts juleforretning er en opplevelse man bør unne seg, uavhengig av om man skal handle.

Det er som å komme inn i en landsby i landsbyen. Butikken framstår som en liten eventyrlandsby der det første som møter kundene, er et enormt, hvitt juletre, pyntet med kuler i rødt og gull. Treet omkranses av små «julehus», der hvert hus er spekket med de vakreste julesaker. Og overalt glitrer det i gull.

Enkelt med buss

Her var også den trønderske utgaven av Olsenbanden innom. Mens «Valborg» kjøpte en nydelig julekule, slo «Egon» på stortromma og kom ut igjen med to håndlagede adventslysestaker. Egon, alias Løkken, har handlet mye på sine leserturer.

Det er en av fordelene med å reise med buss; man slipper å dra med seg pikkpakket rundt omkring på digre flyplasser.

Fellesskapet

For Wåtland og Slørdal er dette den første ST-turen de er med. Begge har sin yrkesbakgrunn fra lastebilbransjen, og har kjørt utallige mil med store vogntog. De to har stortrivdes på turen, ikke minst fordi de bare har kunnet sette seg ned i bussetet og slappe av, mens pilot Ola Håvard Fagerholt sørger for å bringe dem til det ene flotte reisemål etter det andre.

– Det er veldig avslappende. Men det aller beste er fellesskapet, og det at vi møter nye venner, sier Knut Wåtland.