Ramsløk er en flerårig løkart som kan bli omtrent 30 cm høy. Den vokser alltid sammen i store klaser og man kjenner ofte en stram løklukt på de plassene den vokser. Du kjenner igjen ramsløken på de brede bladene og en hvit blomst som sitter i en skjermlignende kappe på toppen. Den er litt lik liljekonvall og må ikke forveksles, da liljekonvall er veldig giftig. Det er få skrifter om at ramsløken ble brukt som medisinplante, men den er meget anvendt for sin kraftig lukt og smak. Planten er kjent for å skremme vekk mus og rotter. Den blir rensket vekk fra beiter for dyr som produserer videre mat, som melkekyr, for den setter smak på melka. Den er dog kjent for å ha vært bruk ved fordøyelsesplager og som forebyggende middel mot infeksjonssykdommer.

Naturens hvitløk

Vi kaller ramsløken for naturens hvitløk. Den har samme smak og lukt som hvitløk. Bladene til ramsløk har de samme antibakterielle og desinfiserende egenskaper som hvitløken. Løken gir en balanse til tarmfloraen vår, og kan hjelper mot fordøyelse, diaré og gjæring i tarmene. Den har vist å bedre blodsirkulasjonen og er brukt ved luftveisplager som bronkitt, halsbetennelse og astma.

Hvis du har tilgang på friske planter, kan løken spises. Løken bør helst høstes etter at planten over har visnet ned, men det er fullt anvendelig ellers også. Du bør plukke den før bladene blir for gamle og visner, for det er nesten umulig å finne knollen etterpå. Løken trives best på kysten, spesielt hvis det har vært en mild vinter. Den holder seg i skyggefulle områder i bar- eller løvskoger. Hvis du finner et sted med ramsløk, bør du merke deg dette stedet. Du kan også forsøke å plante ramsløk i hagen. Den vokser godt, sprer seg lett og har lite problemer med å bli flyttet fra skogen. Hvis du går gjennom skogen og kjenner en hvitløkslukt, bør du kikke deg litt rundt etter denne delikatessen.

Bruk alt

Sankesesongen er ganske kort så du må være rask på labben når det først er sesong i skogen. Den starter i mai og varer til slutten av juni. Ramsløkbladene kan du bruke til for eksempel ramsløkpuré, ramsløksalt, ramsløksuppe, finsnittet i salat og egentlig generelt som erstatning til hvitløk. Blomstene har litt mindre hvitløkssmak, men de kan også brukes på samme linje som bladene. Det er litt stilig å bruke disse som garnityr, strø de over salaten og du får en skikkelig lekker salat.

Astrid Lefstad Garberg