Med dette vedtaket er antallet tillatt fanget storlaks på over 80 centimeter redusert fra ti til fire fra 2009 til 2010. Det er den alvorlige situasjonen for villaksen som er bakgrunnen for vedtaket. Orkla Fellesforvaltning vil også midtveis i sesongen vurdere å frede hunnlaksen, hvis det er usikkert om gytebestandsmålene blir nådd.

De nye bestemmelsene er betydelige innskrenkninger i fangstene for sportsfiskerne i Orkla, men vil ikke oppfattes som dramatisk. I enkelte elver i Midt-Norge er fisketida redusert betydelig. I noen få er det totalforbud mot fiske sesongen 2010.

Gytebestanden i Orkla har vært reddet de siste årene, takket være betydelig gjenutsetting av fanget fisk. Lokal forvaltning vil sikre at det står igjen nok gytefisk på grunnene når sesongen er over. Luseangrep, rømning av oppdrettslaks og mangel på næring i havet truer stammene også i Trøndelag. Derfor er det innført ytterligere begrensninger i sportsfiske.

Orkla Fellesforvaltning presiserer at det er fire storlaks som kan avlives. Fiskes det flere, må fisken gjenutsettes. Fortsatt er døgnkvoten i Orkla på en laks i døgnet.

Per Snekvik