Pågangen for å fornye passet sitt har vært enorm siden påske ved Orkdal og Agdenes lensmannskontor på Orkanger. De ledige timene har hele tida vært booket lang tid framover, mens det har vært kø utenfor lensmannskontoret hver morgen i håp om å sikre seg en drop in-time.

- Nå er det fullbooket til midten av juli. Det er så langt vi har lagt ut ledige timer, forteller lensmann Tor Kristian Haugan.

Fra 1. januar til og med 11. juni i år har lensmannskontoret i Orkdalsveien utstedt 3163 pass.

- Det er cirka ett hundre mer enn på samme periode i fjor, sier Haugan.

I hele 2016 ble det utstedt cirka 5000 pass ved det lokale lensmannskontoret. Det er veldig mye med tanke på at det bor drøyt 12 000 mennesker i Orkdal kommune.

- Det betyr at det er mange utenfor kommunen som kommer hit for å få pass, blant annet folk fra Trondheim, sier han.

Mandag morgen i 09-tida var det ingen kø på lensmannkontoret. Vanligvis har venterommet vært stappfullt av folk. Nå var det nesten tomt.

- Én av årsakene til at køa er er mye mindre, er nok at det ble lagt ut ekstra timer for passbestilling ved politistasjonen i Trondheim. I tillegg begynner det å bli ferie snart, slik at den verste "bølgen" er over, forklarer Haugan.

Men: Dersom det blir en dårlig start på den norske sommeren, forventer de ansatte ved lensmannskontoret en ny "bølge". Da skal folk plutselig på ferie til utlandet for å få sol og varme. Og da trenger de pass.

Når du skal ordne deg pass, bestiller du i utgangspunktet en time på et lensmannskontor som tilbyr denne tjenesten. I vårt område kan du gjøre dette ved lensmannskontoret på Orkanger, på Støren i Midtre Gauldal kommune, på Hitra og ved politistasjonen i Trondheim.

Det eneste publikum kan gjøre er å sjekke på politiets nettside for elektronisk timebestilling og håpe at noen har dobbeltbooket og eller avbestilt en time. Eller: Det går an å sjekke nabodistriktene og høre om det er ledige timer der. Det er fullt mulig.

Det siste halmstrået er drop-in-time. Ved kontoret på Orkanger har de drop-in to timer hver dag (mellom klokka 08-09 og klokka 13-14). Det er kølappene til disse timene folk kommer grytidlig for å kapre.

Rushet med passbestilling på våren gjentar seg år etter år. Rådet til lensmannen er følgende: - De fleste burde tenkt på dette tidligere. Det kan være lurt å fornye passene i god tid før du skal ut å reise. Det er mulig å gjøre dette på vinteren også.

Politiet anbefaler at du tar med pass på alle utenlandsreiser, også på reiser innenfor Schengen-området. Kun pass er gyldig som reise- og id-dokument utstedt av norske myndigheter og bekreftelse på norsk statsborgerskap.

Fly- og ferjeselskaper og hoteller krever ofte pass ved innsjekking.

Fra 1. januar til og med 11. juni i år har lensmannskontoret i Orkdalsveien utstedt 3163 pass.