Sliten, litt døgnvill, men utrolig stolt og glad ble vår olympiske mester Kari Aalvik Grimsø tatt imot av familie, sambygdinger og supportere på Værnes sent mandag kveld.

– OL har vært en kjempeopplevelse. Du må oppleve det for å forstå hvor stort det virkelig er, sa Kari (23) til ST.

Med krone på hodet og den flotte gullmedaljen rundt halsen, strålte 23-åringen fra Børsa der hun tok imot gratulasjonsklemmer og et hav av blomster.

Mens store deler av de norske håndballheltene landet på Gardermoen litt tidligere på kvelden, var rundt hundre personer møtt opp for å hylle de tre trønderske mesterne Marit Malm Frafjord, Gøril Snorroeggen og Kari Aalvik Grimsbø.

Etter en lang reise fra Beijing via København ble de møtt av jubel, sang og vaiende norske flagg da de passerte tollen og kom ut i ankomsthallen på Værnes litt etter klokka 22.35 mandag kveld.

– Jeg hadde aldri trodd så mange skulle møte opp. Dette var artig, strålte hun glad.

Fremst i køen blant gratulantene var mannen Håvard Grimsbø, foreldrene Sylvi og Harald Otto Aalvik og to av søstrene med familier. Og det var ingen tvil om at vesle Hanne Emilie (2 1/2) var glad over å se igjen tante. Hun løp rett i armene til Kari, og der ville hun gjerne være.

– Nå er jeg sliten og litt døgnvill etter en lang reise. Og det er godt å komme hjem etter å ha vært borte i nesten en måned, sa Kari.

– Hvordan var finalen?

– Nesten magisk. Alt klaffet. Det var en utrolig lagseier hvor vi var utrolig gode. Vi presterte bortimot den perfekte kampen, sa hun om sjumålsseieren over Russland.

Selv viste Kari hvor sterk hun er psykisk da hun kom inn og reddet to straffekast på tampen av finalen.

– Det føltes veldig godt å redde de to straffene. Jeg bestemte meg for å gjøre mitt beste når jeg fikk sjansen.

Kari Aalvik Grimsbø medga at det var en tøff mental utfordring å være andrekeeper under lekene, hvor hun hele tiden måtte være forberedt på å steppe inn for Katrine Lunde Haraldsen.

Hun fikk bra med spilletid i en av de innledende kampene. Ellers ble det små innhopp ved staffekast, før hun fikk drøye fire minutter mellom stengene i finalen.

– Jeg synes jeg taklet utfordringen bra. Det ble en utrolig opplevelse og fin læring. Jeg har en god følelse, smilte hun i blitsregnet.

Med finaleseieren var hun med og satte Norge nærmest på hodet. Interessen for håndballjentene er enorm.

Selv feiret de olympiske mesterne seieren med middag sammen med kronprins Haakon, kulturminister Trond Giske, sponsorer og Håndballens venner.

– Etterpå var vi på laget og støtteapparatet sammen og feiret. Det ble ganske sent.

Kari roser kineserne for å være flinke til å organisere og utrolig høflige.

– OL er så stort. Det har vært så mye som har skjedd. Du vet aldri om du får oppleve det igjen. Men jeg har veldig lyst, sa hun – og siktet til OL i London i 2012.

– Hva skjer videre nå?

– Vi har fått noen dager fri fra Byåsen for å komme oss. Men jeg har skolestart på torsdag, hvor jeg begynner på foto ved Norges kreative fagskole. Jeg har lyst til å lære mer om fotografering, sa hun til ST.

Både foreldrene og mannen Håvard uttrykte overfor ST hvor godt det blir å få hjem Kari – og hvor stolte de er over henne.

Stolt er også Skauns ordfører Jon P. Husby. Han stilte i bresjen blant en gjeng skauninger.

– Stort å få en OL-mester i håndball. Jeg så finalen, og det var sterkt gjort av henne å komme inn og redde to straffekast, sa Husby.

Pia Johansen

pia.johansen@avisa-st.no