ST-turen er i gang, og i år er det Kroatia og Bosnia som er reisemålene. De første døgnene skal tilbringes i feriebyen Porec, som ligger på Istria-halvøya.

Hett reisemål

Kroatia er et av de heteste reisemålene for nordmenn denne sommeren. Charterselskapene melder om en sterk økning til de kroatiske reisemålene, og Norwegian har intet mindre enn tre direkteruter fra Trondheim til Kroatia; Pula, Split og Dubrovnik.

Det er bare drøye tre timers flytur fra Værnes til Pula, som er det nordligste av disse reisemålene, og dette er en viktig grunn til at årets lesertur går med fly begge veier.

Forsinkelse

Men det går ikke alltid som planlagt. Flyet vårt, som skulle gå fra Værnes klokka 16.25 søndag, var en halvtimes tid forsinka. Dette regnet Norwegian med å ta inn igjen, men etter ei stund i lufta kom meldinga om at flyet måtte gå ned på Gardermoen. Et av besetningsmedlemmene var blitt syk.

Vel framme på Gardermoen skulle vi bare vente på å få et nytt besetningsmedlem om bord, samtidig som det måtte foretas en teknisk inspeksjon av flyet. Men i og med at vi landet midt i vaktskiftet til dem som utfører inspeksjonene, tok det om lag halvannen time før vi var i lufta igjen.

Nattmat

På flyplassen i Pula ble vi hentet av Orklareisers buss og sjåfør, Ola Håvard Fagerholt, som sørget for at vi var framme ved hotellet i Porec rundt midnatt.

Middagen var bestilt til klokka 21.30, og på grunn av den sterke forsinkelsen – og at restauranten hadde bare én mann på vakt da vi endelig kom fram, ble det buffé med ost, brød og spekemat i stedet for varmmaten vi egentlig skulle fått servert.

Men ingen sure miner av den grunn. Som alltid på ST-tur, er det et usedvanlig godt humør i gruppa. Slik er det i år også.

Dette er programmet for ST-turen 2017:

2. juli: Fly fra Værnes til Pula. Derfra en knapp times busstur til Porec.

- Der skal vi bo i fire netter på Grand Hotel Palazzo, et gammelt, ærverdig hotell fra 1910 som tidligere het Hotel Riviera. Hotellet ligger helt ut mot sjøen, og er en del av Porec' gamleby, som er en av Europas best bevarte.

3. juli: Utflukt til Pula, med guide. Pula beskrives av mange som et Roma i miniatyr. En medvirkende årsak til det er det store amfiteateret, som er verdens sjette største. Her var det, i likhet med i Colosseum, gladiatorkamper for et par tusen år siden.

4. juli: En dag helt uten program, hvor man for eksempel kan utforske gamlebyen i Porec, slikke sol ved hotellets basseng eller dra ut på sjøen med en av båtene som har avgang rett ved hotellet.

5. juli: Utflukt til øya Krk, hvor vi også skal innom fjellandsbyen Dobrinj. Også på denne utflukten blir det med en guide, og vi skal blant annet på vingårdsbesøk og innom den vakre byen med samme navn som øya.

6. juli: Busstur fra Porec til Split, hvor vi skal bo i to netter på et hotell som ligger helt inntil den unike gamlebyen i Split, som er bygd på tuftene av det som var keiser Diokletians palass. Den dag i dag kan man vandre i rester av keiserpalasset. VG har omtalt Split som Europas mest spesielle gamleby.

7. juli: Denne dagen får vi med oss en lokalguide på en halvdags sightseeingtur i Split. Deretter står tida til fri disposisjon i denne fantastiske byen hvor det vrimler av spennende butikker, utstillinger, gatemusikanter og vakker arkitektur.

8. juli: Vi forlater Split og setter kursen mot Cavtat, som ligger sør for Dubrovnik. På turen sørover tar vi en avstikker til en av Europas vakreste byer, Mostar i Bosnia. Byen er aller mest kjent for brua Stari Most, ei nydelig steinbru som ble brutalt rasert den 9. november 1993, under Balkan-krigen. Brua er i dag gjenoppbygd. Vi får omvisning og lunsj i denne helt spesielle byen – samt litt tid til fri disposisjon. Her kan man kanskje mer enn noe annet sted ta innover seg de grusomhetene som fant sted i så nær fortid.

På kvelden kommer vi fram til det femstjerners Hotel Croatia i den lille, og svært sjarmerende byen Cavtat. Hotellet er kåret til et av de beste i Kroatia.

9. juli: Utflukt til den lille landsbyen Cilipi, rett sør for Cavtat, der vi blant annet skal få oppleve kroatisk folkedans på torget. Lunsjen inntas i helt spesielle omgivelser i ei mølle hvor det er anlagt en restaurant. Deretter går turen til Dubrovnik, ofte kalt Adriaterhavets perle. Også her skal vi utforske gamlebyen sammen med en lokalguide.

10. juli: Den siste dagen i Kroatia tilbringes på båttur til den vakre skjærgården utenfor Dubrovnik.

11. juli: Hjemreise med Norwegian direkte fra Dubrovnik til Værnes.

Som tidligere år, kan du følge leserturen i ST.