På årets ST-tur er det middelalderbyen Lucca som er basen. I fem døgn var Hotel Napoleon, perfekt beliggende like utenfor bymuren, vårt «hjem».

Lucca regnes som en av de fineste toskanske byene, og har sin helt spesielle sjarm. Innenfor bymurene ligger et kompakt og intimt sentrum, og byen har svært mye å by på, både når det gjelder shopping, kultur, kirker, synsinntrykk og god mat og drikke.

99 kirker

Fredag sto det ingenting spesielt på programmet, og de fleste benyttet derfor anledningen til utforske nærområdene. Mange valgte å rusle eller sykle på den fire kilometer lange bymuren, mens andre koste seg i de trange gatene, oppsøkte noen av byens 99 kirker (!) eller koste seg med god mat og drikke på en av de fine plassene.

Det som befinner seg innenfor bymuren, er i all hovedsak laget av stein og mur. Men midt inne i blant all mursteinen, befinner det seg en grønn, vakker oase – Palazzo Pfanner.

Filminnspillinger

Palazzo Pfanners historie går tilbake til 1660-tallet. Siden 1800-tallet har eiendommen, som består av et herskapelig hovedhus og en imponerende hage, vært i Pfanner-familiens eie.

På grunn av sin skjønnhet har hagen og huset vært kulisse for flere filmer, blant annet Henry James-filmen Portrait of a Lady med Nicole Kidman i hovedrollen.

De siste ti årene har Palazzo Pfanner vært åpen for publikum. Flere av deltakerne på leserturen avla stedet et besøk fredag.

Piknik

Blant dem var Gunhild og Egil Øyangen. Da ST i en av artiklene som presenterte turen hadde bilde og informasjon om Palazzo Pfanner, ble det noe av det som virkelig tente Gunhild Øyangen til å bli med til Toscana.

Nå fikk hun se stedet med egne øyne. Hun ble ikke skuffet.

– Det var utrolig vakkert. Helt fantastisk!

Det syntes også Eva Dragset.

– Å komme inn i Palazzo Pfanners hage, var nesten som å komme inn i en drøm.

Dragset var blant dem som valgte ta en piknik i en skyggefullt del av hagen. Det er slike opplevelser som er gode å se tilbake på når trøndervinteren kommer.

Puccini

Minneverdige opplevelser var det flere av i Lucca. 30 fra følget ble med på Puccini-konsert i en av byens kirker torsdag kveld.

Løkken-kvinnene Ingebjørg Brøndbo og Grethe Holmen var blant dem som overvar den klassiske konserten. Etter konserten slo de to seg ned på en fortauskafé ved siden av kirken.

Både Brøndbo og Holmen er enker etter to markante skikkelser i Orkla-miljøet på Løkken; Knut Brøndbo og Arnt Holmen. Holmen døde for seks år siden, mens Brøndbo gikk bort i fjor vår.

Øyeblikket

For Grethe og Ingebjørg har det vært viktig å ikke mure seg inne med sorgen. Fjorårets lesertur ble arrangert halvannen måned etter at Knut Brøndbo døde.

– Jeg hadde egentlig bestemt meg for ikke å være med. Men du greide å overtale meg da jeg møtte deg på Svorkmo i forbindelse med Thamshavnbanens jubileum. Det er jeg glad for. Det var riktig for meg å reise. Livet må gå videre. Så enkelt er det, sier Brøndbo.

– Det er så viktig å ta vare på øyeblikket. Tenk å få sitte en varm kveld i Toscana med terte og rødvin, og bare nyte! Etter en slik flott konsertopplevelse. Vi har bare dette ene livet. Tar man ikke vare på øyeblikket og nyter, går det veldig fort, smiler Grethe Holmen.