For de av dere som enda ikke har det helt klart for seg, eller kanskje får overraskende besøk i løpet av romjulen, har jeg satt sammen noen enkle desserter som lett lar seg fikse.
Med dette ønsker jeg dere en god og fredfull jul, og et ønske om et nytt, godt matår.
Sjokoladefondant
En smakfull festdessert som egner seg for både store og små. Til ca. 10 porsjoner trenger man:
Smeltes i vannbad:
250 g smør
250 g sjokolade
Rør sammen:
5 eggeplommer
5 egg
200 g sukker
110 g mel
2 ts lakrispulver
Bland sjokoladen inn i eggesmeten til det blir en smidig masse, og fyll det hele i tykke muffinsformer. Del opp bringebær og legg over toppen, og gjerne litt blåmuggost for dem som ønsker det. Stek på 210 grader i ca. 12–13 minutt, men ikke for mye, da den skal være bløt når du deler den opp.
Trollkrem
Desserten som ingen ende tar. Jo mer du pisker, jo mer blir det …
2 kg rensede tyttebær, gjerne halvfryst
200 g sukker
2 ts vaniljesukker eller frøene fra 1 vaniljestang
2 stk. eggehviter
Pisk tyttebær, sukker, og eggehviter i kjøkkenmaskin til de fleste bærene er knust og det har dannet seg et rosa, fast skum. Serveres med én gang, gjerne med vaniljesaus.
Himmelsk lapskaus
Her kan du egentlig bruke det du måtte ønske av frukt, så lenge den tåler litt behandling. I denne varianten er det en smakssatt sukkerlake, som gir en fin og forsterket smak av frukten. Sukkerlaken kan gjerne være lunken når frukten tilsettes, og bør trekke i et par timer før bruk.
Sukkerlake:
1 stk. vaniljestang
1 kanelbark
2 stjerneanis
5 dl vann
50 g sukker
Eksempel på frukt man kan bruke, er ½ stk. galiamelon, 1 stk. pære, 1 stk. banan, 1 stk. eple, 2 stk. kiwi, 2 stk. pasjonsfrukt, 200 g jordbær, ½ stk. sitron, 100 g hasselnøtter (kan sløyfes).
Snitt vaniljestangen på midten, og skrap ut innholdet med en kniv. Kok opp vann, sukker, og vaniljestang, samt innholdet. Sil og avkjøl.
Vask frukt og bær. Ta av skallet på melonen, bananen, og kiwien. Kutt alle ingrediensene i passe små biter, unntatt pasjonsfrukten. Klem over litt sitronsaft. Bland forsiktig frukt, bær, og sukkerlaken. Del pasjonsfrukten i to, og skrap ut innholdet og ha det over fruktblandingen. Dryss til slutt over nøtter. Serveres med pisket krem, vaniljesaus, vaniljekrem, eller vaniljeis.
Crème brûlée
Desserten over alle desserter. Crème brûlée er fransk og betyr brent krem. I utgangspunktet er det godt, men når man tilsetter cognacmarinerte svisker og julemarsipan, blir det fest. Dette er en dessert man gjerne kan lage dagen i forveien til julefesten, og karamellisere rett før servering.
For 6 personer trenger man:
6 dl fløte
6 eggeplommer
½ vaniljestang
4 grovknuste stjerneanis, eller ¼ ts finmalt anis (kan sløyfes)
80 g sukker
200 g svisker
100 g marsipan
Sukker til karamellisering
Bløtlegg svisker i litt vann og en skvett cognac eller calvados. La stå i noen timer.
Rør sammen egg, vanilje, sukker, fløte, og anis. Dekk til og la det stå et par timer.
Kjør sammen sviskene med en stavmikser, slik at det blir helt most. Legg en skje med sviskemos i en ildfast porsjonsskål, en tynn skive marsipan, og hell så over eggesmeten.
Stek i vannbad på 100 grader i ca. 30 minutt, til brûlèen har stivnet. Avkjøl helt og karamelliser med sukker. Det vil si, strø et tynt lag med brunt sukker over, bruk en skibrenner, og svi av til det blir til karamell.
Høstkrem
Jeg har valgt å kalle denne desserten for høstkrem, av den enkle grunn at smaken velger du selv. Dette er en basisoppskrift på en krem, og du topper det med den høstbærene du selv ønsker. Denne desserten står seg flere dager i kjøleskap, så du kan lage mange porsjoner, og variere desserten hver dag.
100 g Snøfrisk
5 cl akevitt
5 cl hvitvin
100 g sukker
3 egg
1 pl. gelatin
2 dl kremfløte
Skill eggene. Pisk Snøfrisk, akevitt, vin, sukker, og eggeplommer under oppkoking.
Når den første bobla kommer, ta kjelen av plata, og tilsett oppbløtt gelatin. Pisk til det blir kaldt. Vend inn lettpiska kremfløte. Fyll i glass eller annet egnet. Topp det hele med multer, blåbær, bringebær, solbærsirup, eller kanskje nyrørte tyttebær.