Dette er en gammel tradisjonsrett, men kanskje ikke like populær som kjøttkaker, saltkjøtt og fårikål. Sosekjøtt er noe som egner seg godt til søndagsmiddag, retten trenger ikke så mye forberedelser, og gjør seg selv i ovnen, eller på komfyren. Det passer jo godt at søndagsmiddagen ordner seg selv, mens man selv kan ta en søndagstur.

I dagens oppskrift har jeg valgt å bruke viltkjøtt og noen utradisjonelle krydder, men man kan like gjerne ta storfekjøtt. Som tilbehør velger jeg potetstappe med sjel og kokte rotgrønnsaker.

For 4 personer

1 kg grytekjøtt

4 - 5 ss smør

4 - 5 ss mel

2 rødløk i tynne båter

½ dl balsamicoeddik

½ dl soyaolje

2 stjerneanis

1 kanelstang

1,5 l vann

2 dl fløte

Salt og pepper

Del opp kjøttet i terninger a 2x2 cm, dette kan med fordel gjøres når kjøttet er halvfrossent.

Bland kjøttet med balsamicoeddik (rødvinseddik), olje og rødløk, dette kan gjerne gjøres ett døgn i forveien. Eddiken gjør nemlig kjøttet mørere, samtidig som den setter smak.

Smelt smøret i en gryte til det blir nøttebrunt. Brun kjøttet og løken i smøret til det er godt brunt, dryss over mel og bland dette sammen til en grøtlignende konsistens.

Hell over vann, som skal dekke kjøttet godt. La dette trekke i ca. 2 timer, til kjøttet er godt mørt.

Hell over fløte, smak til med salt og pepper.

Potetstappe med sjel …

800 g melne poteter

Kokevann til potetene

1 ss smør

½ paprika – rester fra fredagstacoen

½ gul løk – rester fra fredagstacoen

1 ss revet parmesanost

½ l fløtemelk

Salt og pepper

Smelt smør i en kjele, det skal være lyst, og ikke brunt, for da blir stappen brun. Stek løk og paprika i smøret, tilsett så potetene. Hell over vann, la alt koke til det blir mørt.

Hell av kokevannet, stapp sammen potetene, og tilsett fløtemelk, til det blir en fløyelsmyk masse. Ha i parmesanost, og smak til med salt og pepper.

Server med nykokte rotgrønnsaker som gulrot, sellerirot og purreløk.