Det er bare halvannet år siden Reinertsen i Orkanger vant oljekontraktene som skulle sikre store deler av staben arbeid i minst ti år fremover. Lørdag ble det kjent at selskapet halverer staben og at over 30 ansatte mister jobben, etter at Aker solution overlot selskapet til Orkanger fabrikasjon for en uke siden.

- Vi må nedbemanne for å stabilisere oss på den V & M-kontrakten som skal videreføres ut året. Vi reduserer staben med halvparten og blir igjen med rundt 30 ansatte, sier tillitsvalgt Magne Stokke.

Les også: Nå er handelen i boks

Les også: Aker ville legge ned - trondheimsfirma berger driften

ST hadde søndag ikke lyktes å komme i kontakt med daglig leder Øystein Rognes. Kent Ranum, som eier Orkanger fabrikasjon sammen med Øyvind Antonsen, ønsket ikke å gi noen kommentar da ST var i kontakt med ham søndag formiddag.

Håper aktiviteten øker

Ordfører i Orkdal, Oddbjørn Bang, sier det er beklagelig at kommunen nå mister over 30 arbeidsplasser.

- Samtidig er det bra at bedriften videreføres, selv om det blir med redusert bemanning. Så får vi håpe aktiviteten øker slik at folk kan komme i jobb igjen, sier Bang.

Han vil drøfte situasjonen med formannskapet onsdag.

- Er det noe kommunen kan gjøre for dem som nå blir rammet?

- Direkte er det vel beskjedent hva vi kan bidra med, men hvis det er noe vi kan gjøre, så gjør vi det, sier Bang.

Tapte konkurransen – overtar jobben

Det vakte stor glede ved Reinertsens avdeling i Orkanger da det i desember 2015 ble kjent at selskapet vant kontraktene som gjorde det til en av hovedleverandørene for vedlikehold og modifikasjon på plattformene Troll A, B, og C, Heimdal, Heidrun, Åsgard B og produksjonsskipet Åsgard A. Samtidig varslet Aker Solutions at de vil legge ned kontorer i Norge ettersom de tapte den samme konkurransen. Nå er altså situasjonen snudd på hodet, etter at Aker Solutions overtok konkursrammede Reinertsen i slutten av mars.

- Mange føler usikkerhet

En av dem som gledet seg over kontraktene som skulle sikre arbeidsplassene den gangen i desember 2015, var platearbeider Kurt Anderson. Nå er han en av dem som mister jobben. Anderson ble ansatt i 2001 som platearbeider, og er nå 53 år gammel. De siste årene har han vært sykemeldt og sier at situasjonen således er litt spesiell for hans tilfelle.

- Jeg har uansett bare ventet på å få beskjed. Men at bedriften går over ende er forferdelig trist, for veldig mange. Det er mange som føler usikkerhet. Mange er godt voksne folk som kanskje sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet igjen, sier Anderson.

Har oppdrag ut året

Han er stort sett fornøyd med hvordan ledelsen i Reinertsen har håndtert situasjonen overfor de ansatte.

- Så snart de har visst noe selv, så har de kommet ut med informasjon. Det har nok gått litt fort, men jeg synes ledelsen har oppført seg veldig bra. De nye eierne kjenner jeg veldig lite til, sier Andeson.

Han står nå uten jobb fra 1. oktober.

- Hva gjør du da?

- Ja, hva gjør jeg da? Jeg vet ikke hva jeg gjør, egentlig. Det er ingen god følelse. Jeg ser litt mørkt på det.

Kurt Anderson (t.h.) er en av de over 30 som mister jobben. Her sammen med daglig leder Øystein Rognes da Reinertsen vant V&M-kontrakter foran Aker solution i desember 2015. Foto: Lillemor Hestvik