— Det var ei spissformulering jeg burde ha unngått, sier Tord Lien, som i år deltok på Orkangerkonferansen for tredje gang, denne gangen som regiondirektør i NHO.

Det var i Trønder-Avisa han kom med uttalelsen som har satt sinnene i kok hos mange.

— Det var et uformelt møte med Levanger Næringsforum med presse til stede, forteller eks-statsråden.

Tema var mangel på lærlinger og fagarbeidere, og da med utgangspunkt i at antall elever i den videregående skolen reduseres med 400 fram mot 2021.

Vil ikke gjenta

«Det må bli mindre dans, musikk og drama i den videregående skolen. Sats på fagutdanning», uttalte Lien til avisa.

— Når vi vet at 400 elever - 100 per år - forsvinner fram mot 2021, må noe prioriteres opp, noe annet ned. Vi kan ikke late som om vi ikke får 400 færre elever. Vi må sørge for at næringslivet får tilgang på fagarbeidere innenfor bygg/anlegg, teknisk industriproduksjon og andre fag. Det var poenget mitt, sier Lien til ST.

— Du vedkjenner deg med andre ord ikke uttalelsen om at det er for mye dans, musikk og drama?

— Det var som sagt ei unødvendig spissformulering, og jeg ønsker ikke å gjenta den. Det overrasket meg at dette ble slått så stort opp.

Han sier at det viktigste er at næringslivet for tilgang på fagfolk.

— Dette er helt grunnleggende for utviklingen av næringslivet, sier Lien.

ST skrev sist torsdag om Navs bedriftsundersøkelse i Midt-Norge, som nettopp setter søkelyset på problematikken og utfordringene med fagfolk i ulike sektorer både i det private og offentlige.

Større konkurranse

I sitt foredrag under Orkangerkonferansen minnet han om en «skummel» kombinasjon av rask befolkningsvekt og færre fattige i verden.

— Når stadig flere får tilgang til et sveiseapparat, betyr det økt konkurranse for norsk industri. Derfor må vi sørge for at vi har en god tilgang på fagfolk og økt sysselsetting for å møte konkurransen, sa Lien.

john.myrhaug@avisa-st.no

907 72 300