Ragnhild Brækstad har mange barndomsminner fra hytta i Ingdalen. Den dag i dag bruker hun den flittig sammen med mannen Steinar.

- Ingdalen hadde båtanløp da jeg var lita. Det var ei kai her som du bare ser den ene stolpen etter ute i vika der, sier Ragnhild og peker fra utsiktsplassen på hytteverandaen.

- Det var både postkontor, butikk og meieri nede på flata her, fortsetter hun.

Ja, Ingdalen i Agdenes var nok et ganske annet tettsted i Ragnhilds barndom enn hva det er i dag. Men det som vedvarer, er sommeridyllen på hytta som ligger nært sjøen med godt utsyn.

Tilgang til sjøen

ST har tilfeldigvis svingt opp foran hytta til Ragnhild og Steinar Brækstad for å høre hvordan ferielivet i Ingdalen er, og vi blir hjertelig mottatt på verandaen.

- Vi overtok hytta i 2008. Det var bror til Ragnhild som bygde den i 1952, forteller Steinar.

- Både denne hytta og nabohytta ble bygd av brødrene mine. Jeg var mye yngre enn dem, og var derfor med dem hit ofte da jeg var jentunge. Vi overtok her da broren min døde, forteller Ragnhild.

Siden har de bygd på hytta og lagt inn strøm og vann. Paret bor i Trondheim, men tar turen til Ingdalen så ofte de kan. Her kan de fiske med robåten eller ta seg turer med en større båt de har liggende i Lensvik. Den kan de kjøre med til Ørlandet, Råkvåg eller hvor de måtte finne det for godt.

Høydepunkt i fossen

Ragnhild minnes at det var mange unger i hyttefeltet da hun vokste opp, og at de ofte fant på ting sammen. Nå er det stillere og roligere i Ingdalen, men én ting gleder de seg alltid til:

- Snart er det fossajazz, og det er årets happening! Det skjer jo ikke så mye her som før, men vi er jo sosiale med naboene. Vi har blant annet noen benker nede ved sjøen hvor det blir noen samlinger, sier hun.

- Er det bare i godvær dere trives her?

- Sjøen kan være litt tøff her, det kan være ordentlig guffent vær med bølger som slår inn. Men det er fint det også!

Ga opp havneplaner

I mange år jobbet hyttefolket for å få egen småbåthavn i Ingdalen, men det forteller Steinar at de har gitt opp.

- Det er for mye vær her, så det blir for kostbart med en solid nok molo. Det ville vært fin å ha havn her her, siden det er en samlingsplass når man driver med båtpuss og slikt. Men det fungerer greit å ha båten i Lensvik også. Vi er med i Lensvik småbåtforening, og har en del sosialt der, sier han.

- Hvordan vil dere oppsummere Ingdalen som ferieplass?

- Det er en bra plass! Det er bare trivelige folk her, og vi har det fine turmålet Ravnåsen rett bak her. Toppen er kjent fra gammel tid, og har utsikt til sju prestegjeld.

Blomseter i krukker kan man ha også på hytta, bare man er her ofte nok for å vanne. Foto: Ingrid S. Hultgreen
Ekteparet Brækstad har den hvite hytta lengs til venstre på bildet. Foto: Ingrid S. Hultgreen