Transportetappen fra Hannover i Tyskland til Strasbourg i Frankrike er et tilbakelagt stadium. Onsdag kveld ankom de vel 40 reisende på årets store ST-tur reisens hovedmål – Alsace i Frankrike.

«Lille Frankrike»

De to første overnattingene på fransk jord fant sted på Monopole Metropole Hotel, ikke så langt unna jernbanestasjonen i Strasbourg – byen som er hovedsete for Europarådet.

Kvelden ble av de fleste i følget tilbrakt i idylliske og romantiske La Petite France – Lille Frankrike – hvor noen heldige i reisefølget fikk oppleve et vakkert lyd- og lysshow ved byens staselige katedral. Og med rundt 30 grader i lufta sent på kvelden, var det ikke mange som hadde lyst til å ta kveld så altfor tidlig.

Vinsmaking

Årets ST-tur er skreddersydd for livsnytere. Det er da heller ingen hengehoder blant deltakerne – eller i reiseledelsen.

Torsdag morgen, allerede klokka 08.30 – på Frankrikes nasjonaldag – satte sjåfør Leif Engen kursen mot Riquewihr. Vinsmaking var nemlig bestilt på den ukristelige tiden 10.00.

Stemningen var derfor både sprudlende og lett i bussen, på vei mot dagens hovedmål. Og for å få den lille timen det tar fra Strasbourg til Riquewihr til å gå enda kjappere, sørget både reiseleder Knut Grønningen og sjåfør Leif Engen for å trekke opp stemningen enda noen hakk med mer eller mindre sannferdige historier.

Vakker landsby

Riquewihr er en av mange vakre franske landsbyer som er bygd opp rundt dyrkingen av vin. Vakre hus i bindingsverk, trange brosteinsbelagte gater og et blomstervell av en annen verden slo imot oss da vi ankom den lille landsbyen.

Her er en av Frankrikes mest renommerte vinprodusenter hjemmehørende; Doppf & Irion. En blid, ung mann ved navn Pierre Adrien Jauffret tok imot oss og ga trønderne en velsmakende og spennende innføring i vinens tilblivelse og natur.

Nytelse og glede

De drøye 40 personene som ankom Riquewihr denne tidlige torsdag formiddagen, var bare et bitte lite knippe av de rundt 20 000 som hvert år besøker nettopp denne vinprodusenten. For ikke å snakke om de 2,5 millionene som årlig strømmer fra hele verden til Alsace for å få et innblikk i denne nordøstfranske vinens sødme.

De eldste vinene som er lagret hos Doppf & Irion, stammer fra 1894. Vår venn Pierre trakk fram nytelsen og gleden som det viktigste aspektet når vinen skal fortæres.

Sansene

Etter en runde rundt om på anlegget, endte gruppen opp med dagens høydepunkt – selve vinsmakingen.

Pierre forklarte nordmennene hvilke sanser man bør ta i bruk når vin skal nytes; syn, lukt og smak. Noe som fikk Meldals ordfører til å komme med følgende betraktning:

– Jeg har aldri reflektert over at vi skal se så nøye på dette.

Så satte han på seg brillene.

Hans sambygding Per Kristian Wahl syntes imidlertid dette ble vel omfattende:

– Hoff tytti me’. E’ ty det hær høres arbe’ssamt ut.

«Lapskausfrelst»

Men både Wahl og Haugen hadde sine klare oppfatninger om hvilken vin som passet til hvilke retter. Etter blindtesting av tre ulike hvitviner, kunne Haugen komme med følgende erklæring om vin nummer to – en Tokay Pinot Gris:

– Denj hær tru æ passe te det man har for hånden.

Det viste seg at Haugen hadde rett. Denne vinen var nemlig den blant de tre som lettest kunne gå til all slags mat.

Herr Wahl fra Løkken hadde også sin klare formening om hvilken gastronomisk rett han så for seg til vinen:

– Sikkert fin til lapskaus!