Etter å ha tilbrakt mange titalls mil langs autobahn, er det nesten et sjokk for sansene å ankomme Cochem.

Borgen Reichsburg Cochem troner med sin skjønnhet over byen, som er en av de mange idylliske stedene som ligger ved Mosel.

Oppholdet i Cochem kunne vært kjapt unnagjort; som et nødvendig stopp med overnatting og kjapp avreise neste morgen, på veien sørover mot Italia. Men for Orklareiser og Sør-Trøndelag har det vært viktig å lage en tur der også reisen fram mot hovedmålet blir opplevelsesrik.

Vi la derfor opp til to overnattinger i Cochem, og fikk dermed en hel dag fylt med sol, elvecruise, vingårdsbesøk og oppdagelsesferd i Cochem, som er en av de fineste byene langs Mosel.

Lunsj på Mosel

Å gli oppover en av Europas vakreste elver, er en lise for sjelen. Hele reisefølget fikk plass på det romslige soldekket, og kunne nyte utsikten mot de grønne dalsidene der vestsiden er dekket med vinranker og små, idylliske landsbyer. Med ujevne mellomrom ble det tatt opp bestilling på kald drikke.

Etter å ha mysa mot sola i nesten halvannen time, gikk vi til dekket bord i båtens restaurant. Den siste delen av båtturen ble tilbakelagt mens vi spiste en velsmakende lunsj.

Tur til borgen

Før «fellesprogrammet» fortsatte med vingårdsbesøk utpå ettermiddagen, var det noen timer til fri disposisjon der man kunne rusle rundt i koselige Cochem, samt å ta den bratte turen opp til borgen som kneiser flott over landsbyen.

Det gjorde også godt å strekke på beina og få bruke kroppen litt etter et par stillesittende dager.

Eksklusiv vin

Idet Cochem var på sitt varmeste denne dagen, ble vi ønsket velkommen av vinbonden Peter Rochulus på vingården J. Koll.

Med sine 170 år er dette den eldste vingården i Cochem, og vi fikk smake hele sju ulike viner fra gårdens produksjon. Hvitvinene fra denne delen av Tyskland er de beste i hele Europa, og vi fikk også smake den mest eksklusive av dem alle, eiswein, eller isvin.

Godt salg

Dette er en søt dessertvin som er laget på rieslingdruer som har vært frosset og utsatt for en temperatur på mellom sju og ni minusgrader. Frosten må ha inntruffet før druen har rukket å råtne. Dermed sier det seg selv at dette er en vin som ikke kan produseres hvert år.

Dette er en vin som kan lagres i flere tiår, og årgangen vi fikk smake var fra 2002. I og med at denne vinen er så sjelden vare, er prisen også deretter. Det er derfor ikke så vanlig at vingårder har eiswein på smakskartet når de får besøk av store grupper, men Peter Rochulus fikk virkelig valuta for rausheten sin. Det ble nemlig solgt mang en flaske av den eksklusive isvinen til trønderne.

Herlig dag

– Dette har vært en aldeles herlig dag. Vi har sett og opplevd så mye, sier Erling Oshaug som er med på sin første ST-tur sammen med kona. De to har vært med på mange turer med Orklareiser, og nå skal de oppleve Italia for første gang.

– Dette er en veldig trygg måte å reise på. Det er bare å sette seg på bussen. Etter mange turer med Orklareiser vet vi at de har svært dyktige sjåfører, sier Erling som selv har jobbet som bussjåfør så langt tilbake som i 1952.

Gjemmer minner

For ekteparet betyr det mye å oppleve nye steder i lag. I år har de vært sammen i 40 år, og kan se tilbake på mange fine reiser.

– Vi gjemmer minner om alle turene våre, og når de mørke kveldene kommer, henter vi fram de fine minnene. Vi ser på bildene, deltakerlistene og turbeskrivelsene. Selv om vi har vært sammen i 40 år, er kjærligheten sterk. Og minnene fra disse turene har gitt oss gode fellesopplevelser som er viktig i ekteskapet vårt.