Versailles ligger 25 kilometer vest for Paris. Og som alltid når avstander måles fra Paris, er det Notre-Dame man måler fra. Det er nullpunktet i Paris' veinett.

Ble for smått

Det var Ludvig den 14. som bygde Versailles. Hans forgjenger, Ludvig den 13., hadde i 1630 bygd et jaktslott på området. Jakt var nemlig en veldig populær fritidssyssel for aristokratiet.

Men for sønnen ble dette jaktslottet altfor smått.

På 1660-tallet satte han i gang med å bygge det som ble verdens største slott på den tiden. På det meste var 36 000 arbeider og 6 000 hester i gang med å bygge Versailles.

I 1682 sto Solkongens slott ferdig. Det at hoffet besto av 20 000 personer, sier det meste om dimensjonene.

Overdådig

Søndag besøkte deltakerne på ST-turen slottet. Dette må være et av de mest overdådig dekorerte byggverk på jordens overflate.

Takene er dekket med fantastiske takmalerier, på vegger kledd med de fineste stoffer som fløyel og silkebrokade, henger det ene kunstverket flottere enn det andre.

Og her er det gull alt som glimrer!

«Spise kake»

Kontrasten til forholdene allmuen levde under, kunne ikke vært mer grell.

For mens Solkongen veltet seg i luksus, manglet folket det mest elementære, som brød. Det fikk Marie-Antoinette, som var gift med Ludvig den 16., til å foreslå at om de ikke kunne spise brød, måtte det vel gå an å spise kake...

For henne var det ubegripelig at kake var et fullstendig ukjent begrep for den store allmuen.

Offentlig fødsel

Men selv om Marie-Antoinette kunne omga seg med materiell luksus, var hennes viktigste oppgave å gi kongen avkom. Fortrinnsvis mannlige sådanne.

Og når dronningene på Versailles-slottet skulle føde, skjedde det i full offentlighet. Under fødslene var dronningens soverom, som også fungerte som fødestue, fullt av tilskuere. Folk klatret til og med på peishylla for å få med seg begivenheten.

Dronningene i Versailles måtte også dele ektemennene sine med offentlige og mindre offentlige elskerinner.

Samme sengeklær

Da ST-turistene besøkte Versailles, fikk vi se både kongen og dronningens soverom. Og på Marie-Antoinettes vakkert dekorerte rom, var sengen hennes fortsatt kledd opp i sengeklærne hun sov i for mer enn 200 år siden.

Blant dem som fikk ta dronningens mest private rom i øyesyn, var ekteparet Borghild og Torleiv Heggem fra Rindal. De var mektig imponert både over hagen og slottet.

Kjent med mange

Borghild og Torleiv har reist med Orklareiser før. Men dette var første gangen de var med på lesertur.

ST-turene er blitt svært populære, de blir utsolgt på under en time og mange deltar år etter år.

– Vi var derfor spent på hvordan det ville bli å komme som ny. Men det har gått veldig fint. Vi er blitt kjent med så mange trivelige folk, sier de.

Seinen

Rindalingene trekker fram Brussel, Saint-Malo og Paris som høydepunkter. Og det er spesielt én opplevelse som skilte seg ut:

– Båtturen sent på kvelden på Seinen var helt fantastisk. Å se Eiffeltårnet i dagslys, var ikke noe spesielt. Men å se det fra elva, fullt opplyst i mørket, var utrolig flott. Det er kanskje det som sitter igjen som den aller største opplevelsen.