Norsvin kårer hvert år landets beste griseavlere. Nylig var det prisutdelinger på Norsvins avlsbesetningsmøte på Hamar. Norsvin kårer årets beste avlsråner i to kategorier: Beste landsvinråne og beste durocråne.

Prisen for beste landsvinråne gikk til 219555 Kavaler. Supergrisen ble født 9. juni 2011 hos Aud Jorun og Lorents Landrø i Skaun. Besetningen drives i dag i samarbeid med sønnen Even.

– Det var kjempeartig å få prisen, fastslår Even Landrø.

Kavaler ble av Landrø-familien plukket ut som en potensiell eliteråne da han kun var 35 kilo. Han ble sendt til råneteststasjonen på Hamar i august 2011 og avsluttet testen to måneder senere.

Kavaler, som ble slaktet i april i fjor, ble far til 268 kull (cirka 3000 unger) og hadde 30 sønner i rånetest, hvorav hele sju ble eliteråner. Elitegrisen oppnådde en avlsverdi på 137, noe som er langt over gjennomsnittet.

I tillegg har døtrene hans fått til sammen 265 kull i foredlingsbesetningene. Konklusjon fra Norsvin: «Kavaler har vært en viktig årsak til at vi i den senere tid har oppnådd en betydelig forbedring av moregenskapene i landsvinpopulasjonen».