Siste stoppested for sommerens ST-tur, er Bernkastel-Kues. Som en del andre tyske byer, er dette en såkalt dobbeltby. De to «byene» ligger på hver sin side av Mosel.

Kues, som er den største og mest moderne delen, ligger på vestsiden av elva, mens lille Bernkastel ligger på østsiden.

Det er her man finner den svært sjarmerende og kronglete gamlebyen, og det var her vi tilbrakte de tre siste døgnene av ST-turen.

Elv og vinranker

Man kan knapt ønske seg finere omgivelser. Hotell Zur Post er omgitt av elva Mosel på «nersida», gamlebyen rett nordom og bratte lier fylt med vinranker på oversiden. Og noen hundre meter rett ovenfor hotellet finner man restene av borgen Landshut, som blir vakkert opplyst hver kveld.

Åpner man vinduet på hotellrommet, hører man fuglesang mens man skuer oppover de grønne liene der noen av verdens mest kjente hvitviner produseres.

Riesling

Det er nemlig i dette området mange av de mest kjente riesling-vinene produseres.

Her er hver eneste fruktbare kubikkmeter beplantet med vinranker. Og da vi dro ut på et formiddagscruise oppover Mosel-dalen, kunne vi se vinåkrer så langt øye rakk.

Fint for syklister

Og der det ikke er vinranker, er det små landsbyer. Med bindingsverkshus og trange gater. Det er også mange campingplasser langs elva, og mange skandinaver kommer hit med campingvogner og -biler for å nyte det beroligende landskapet og de mange idylliske landsbyene.

Det er også lagt veldig godt til rette for syklister. Langs store deler av Mosel er det egne sykkelveier, og det er et veldig lett terreng å ta seg fram i.

Fint og intimt

For Ellinor og Alf Grødal fra Orkanger er dette den sjuende ST-turen de er med på. Det ble mange turer rundt i gamlebyen under besøket i Bernkastel.

– Det er så fint her! Det minner litt om Celle, der vi var innom på en tidligere ST-tur. Men her er det enda mer intimt. Og så fikk vi en kjempefin båttur på Mosel.

Sammensveiset

Ekteparet Grødal er blitt faste gjester på ST-turene, av flere grunner.

– Det er veldig fine og interessante turer, og så er det en veldig god miks av nye og «gamle» deltakere. Det har alltid vært veldig sosialt på disse turene. Men vi opplever at årets tur utmerker seg. Man skulle kanskje tro at det ble klikkdannelser når det er såpass mange som har vært med tidligere, men slik er det ikke. Alle er sammen med alle, og vi er blitt så sammensveiset, sier paret som ikke utelukker at de blir med neste år også.