Etter en noe ruskete uke med nordavind fra alle kanter, kan det smake med en rett som smaksmessig trimmer smaksløkene våre og tar oss lengre syd på kontinentet. Du vil oppdage at i dagens rett med spretne kjøttboller, har jeg valgt å bruke litt brunt sukker i kjøttdeigen. Det bidrar til å gi et karamellisert preg på kjøttbollene, men det kan sløyfes om du ønsker det.
Som tilbehør, fritert gulrot og mangosalsa smakt til med chili, egner seg like godt som lørdagskos, eller oppjustert hverdagsmat.
Kjøttboller
400 g kjøttdeig
1 ts salt
1 ts brunt sukker
2 toppede ss griljermel
1 egg
½ løk, finkuttet. Denne kan gjerne være stekt på forhand, da unngår du «råsmak» av løk i kjøttbollene
Olje og meierismør til steking
Bland sammen kjøttdeig og salt til en seig masse.
Tilsett resten av ingrediensene, og bland sammen til en smidig masse.
Form små boller som stekes på middels varme i olje til de er gylne og gjennomstekte.
Mangosalsa
200 g frossen mango, man kan bruke fersk om man ønsker
½ mango, delt i fine terninger
4 ss brunt sukker
1 dl vann
1 vårløk
½ chili, eller litt cayennepepper
Salt og pepper
Ha den frosne mangoen i en kjele sammen med sukker, chili, og vann.
La dette koke inn, for så å kjøre det sammen med en stavmkikser til en glatt masse.
Tilsett vårløk og de finkuttede mangobitene.
Smak til med salt og pepper
Fritert gulrot
1 l rapsolje
2 gulrøtter
Salt
Bruk en skreller, eller ostehøvel, og lag tynne band av gulrøttene.
Legg gulrotbandene på et tørkepapir, slik at det ikke er noe væske på dem. Er de våte, vil du få en ubehagelig opplevelse når de dyppes i varm olje.
Varm opp oljen til ca. 180 °C. Har du ikke temperaturmåler, bruk en tresleiv. Når det «koker» rundt tresleiva, er oljen varm nok.
Friter til gulrøttene har en gyllen, fin farve, og er sprø. Friter i flere omganger, ellers avkjøles oljen for hurtig og gulrøttene blir gjennomtrukket av olje, i stedet for å bli fritert.