Det er en ekstra entusiasme og glød over Skaun artikailleri i år. Med en nylig løslatt diva og en ny artikaill på laget, sitter lattersalvene løst.

– De trodde de skulle klare seg uten kvinnfolk, men det går ikke for disse karene. Ikke en gang for Robert som er ganske nygift, slår Aashild Grønning fast.

For tredje gang er hun Skaun artikailleris kvinnelige alibi under sommerrevyen i Skaun. Hun var med i 2005 og 2006, og ble i går løslatt fra arresten på den gamle lensmannsgården Snefugl gård i Buvika. I år som i fjor er det her revyen til artikailleriet skal utspille seg.

– Endelig slipper jeg ut etter to år i arresten, sukket Grønning, da det i går ble offentliggjort at hun skal være med i årets revy. Artikaillene laget en seanse av å hente henne fram fra arresten og krone henne til dronning med en Skaun artikailleri-hatt.

Jon Lyngstad legger ikke skjul på at det er fordelaktig å ha en dame med på laget.

– Det er viktig med hensyn til lukt å ha med en dame. Det blir umiddelbart litt strammere tåfislukt i garderoben når vi er for oss selv. Rent moralsk er det også viktig at hun passer på så det ikke blir for kailldominert. Dessuten har vi savnet snittene hun smører opp, sier Lyngstad.

Aashild sier hun brukte første året med artikaillene til å akklimatisere seg.

– Det har med syn, hørsel og mest av alt med lukt å gjøre. Det andre året måtte jeg knekke de sosiale kodene, betror hun oss.

Robert Øyum-Jakobsen er den nye artikaillen i gruppa, som sammen med Jon Lyngstad og Ole Magnar Morken skal ta publikum med storm. I år er alle delaktige som tekstskribenter, noe som gir muligheter for en fornyelse av revyen.

– Det er en fantastisk ny giv i gruppa nå, siden alle må skrive. Vi har storflirt mye allerede, forteller sjefssullik Ivar Sjømæling.

Øyum-Jakobsen hadde oppgaven med å styre lyden i fjor, men har nå gått gradene til å bli en artikaill.

– Det var ikke noe gang i å sitte baki der. Jeg satt bare og sang og styrte lyd. Jeg er spent på å stå på scenen, sier Øyum-Jakobsen.

– Har du funnet din rolle i artikailleriet?

– Over hodet ikke, jeg jobber med det. Men her er det en glød og en giv som er helt topp. Det ville vært galskap å si nei da jeg ble spurt om å være med i Skaun artikailleri, sier den ferske artikaillen.

22. august er premieren på Snefugl gård, og fram til 10. september vil det bli 18-20 forestillinger. Lyngstad bedyrer at de er godt i rute med revyen.

– Vi er helt sikkert i havn dagen før revyen. Vi ser ingen grunn til å ruge på tekstene så lenge i forveien, sier Lyngstad.

Han tror publikum vil merke at ikke alle tekstene er skrevet av samme person i år, men samtidig er konseptet det samme – skjemt, humor og litt alvor.

– Det blir ingen lokalrevy, selv om enkelte ting som skjer lokalt ikke kan forbigås. Fokuset skal ikke ligge på Jon P., da er det bedre med Bush, sier Lyngstad.

Det er først når gjengen kommer seg på scenen at ting begynner å skje, kan han fortelle.

– Vi kan lese tekster opp og ned vegger til vi blir tullete i hodet, men når vi kommer på scenen blir det en helt annen glød. Vi skal levere med glød hver eneste kveld, lover han.

– Hva skal revyen hete? lurer vi på.

Det blir stille i den ellers så snakkesaling forsamlingen en liten stund, for navnet har de ikke diskutert ennå - før Lyngstad utbryter:

– Dusine' foilt! Det er jo 12. året vi har sommerrevy.

Ingrid S. Hultgreen