- Jeg er sterkt auditiv og noe kinestetisk, sier Ole Ledahl. Han har så vidt rukket å sette fram kaffen før vi er langt inne i de siste nyvinningene på pedagogikkens område. Han er for tida på veg mellom to jobber, og i oppsigelsestida si fra jobben som leder for PP-tjenesten i Hemne brenner han for å få ferdig prosjektet om «læringsstiler». Hver person har en unik måte å lære på, og Ledahl tar utfordringa med å forklare sin egen læringsstil.
- Hva betyr egentlig auditiv og kinestetisk?
- Auditiv betyr at jeg lærer best ved å lytte. At jeg er kinestetisk betyr at jeg må røre meg litt. Jeg må oppleve en autentisk situasjon. Det er veldig naturlig at jeg er glad i revy, drama og rollespill, sier en av de kreative kreftene som annahvert år er med på å lage Hemne-revyen.
Skolemann
Utadvendt. Trivelig. Åpen, grei og arbeidsom er blant det som blir sagt om Ole Ledahl. Det passer bra så langt. Det er ikke vanskelig å få den blide hemnværingen i tale. Skolemann er også et stikkord. «Veldig skolemann». Vi er midt i kjernen av det han gløder for.
- Det er veldig viktig at de to hjernehalvdelene fungerer sammen, fortsetter den påtroppende rektoren. Den høyre hjernehalvdelen er den kreative og kunstneriske. Den venstre er den matematiske. Legger du ramma først når du legger puslespill, er det stor sjanse for at du er en «holist», som har hovedvekt på den høyre hjernehalvdelen, og som må se helheten først, men begynner du i et hjørne og bygger bit for bit, er du av den «analytiske» typen.
- Hva slags type er du?
- Jeg er vel en slags begge deler. Noen ganger analytisk og noen ganger holistisk. En tredel av befolkninga er fleksibel.
- Bare en tredel?
- Ja, de kan justere seg etter den situasjonen de er oppe i og kan bruke høyre og venstre hjernehalvdel alt etter situasjonen.
Kunnskapen baserer seg på moderne hjerneforskning og kan brukes i pedagogikken fra barnehagen til universitetet. Ole Ledahl har lært om det gjennom sjølstudium og kontakt med de fremste ekspertene på feltet både fra New York og i Skandinavia, og nå «misjonerer» han om læringsstiler både i Hemne, Orkdal og Skaun.
Aurgjelling
Ledahl ble født på E.C. Dahls stiftelse i Trondheim i 1956, men vokste opp med kyr, høner og griser på småbruket i Kjørsvikbugen. Mor var butikkmedarbeider, mens far var snekker.
- Vi fikk være med på det som foregikk. Det var «learning by doing».
Der stikker pedagogen fram igjen, og slår fast at det er store forskjeller på det informasjonsfattige men opplevelsesrike livet på femti og sekstitallet, og det livet dagens unge lever. Det er større utfordringer i dag både for foreldre, skole og ungdom. Har lettere for å bli kløfter mellom generasjonene.
Identiteten
Den langhåra og blåøyde katten Izara av rasen hellig burmeser er på legd hos familien Ledahl. Hun har forlengst hoppa ned av «valget» og gjemt seg et eller annet sted i huset i Moltevegen på Kyrksæterøra. Verken kona Mali eller de to utflytta døtrene, Mona (24) og Sølvi (22), er heime. Døtrene har forresten kommet tilbake til Hemne etter utdanning og fått seg jobber. Midt i blinken for distriktsentusiasten Ledahl. Begge gikk på Hemne videregående, og det tror han kan være med på å få ungdom til å flytte heim igjen seinere.
- Undersøkelser viser at det er i åra mellom 15 og 19 år at identiteten skapes, det er da du blir hemnværing eller aurhjelling, opplyser pedagogen. Å beholde denne aldersgruppa i miljøet er en kjemperessurs. Men de videregående skolene i distrikta er under press i konkurranse med byene og privatskolene. Som rektor vil han kjøre offensivt.
- Jeg vil skape en lærende og levedyktig organisasjon. Jeg vil legge vekt på å skape et nært samarbeid med nabokommunene, slik at de får et eierforhold til skolen.
Møte elevene
- Det er særdeles mye flott ungdom. Det er årsaka til at jeg vil være der jeg er. Jeg trives i lag med dem, og jeg er så heldig at jeg får jobbe med framtida, sier Ole Ledahl.
Han var aldri i tvil om at han hadde lyst på rektorjobben. Han ble ansatt den 1. august, og han har nettopp hatt sitt første møte med kollegaene. Nå gleder han seg til det første møtet med elevene på skolen mandag den 22. august. De får en velkvalifisert rektor. Han var ferdigutdanna lærer i 1979, og har siden stort sett jobba i skolefeltet. Først som lærer i heimkommunen Aure i åtte år, så fem år på Sodin skole i Hemne, i tre år var han i kulturavdelinga i Hemne med driftsansvar for Hemnehallen. I ni år var han rektor på Aure skole før han i mai 2004 ble leder for PP-tjenesten i Hemne. Ved sida av utdanner han seg hele tida. For tida tar han mastergrad i skoleledelse.
Politiker
Han er også blitt politiker i løpet av de siste åra. Arbeiderpartimannen ble leder for hovedutvalg for teknisk landbruk og miljø allerede i sin første periode som folkevalgt. Han er aktiv som få og har i perioder kjørt for hardt. Men er blitt flinkere til å lytte til råd fra folk og signaler fra kroppen når det blir for mye.
- Etter ei knallhard arbeidsuke der jeg har vært engasjert både dag og kveld, spør folk hvordan i all verden jeg orker å dra på spilling. Men det er sånn jeg lader batteria mine.
Mens han studerte i Trondheim spilte han i gammeldansorkester og var med i gammeldansmiljøet i byen, jammet på Kanalen med Asmund Bjørken, Arnsteins og Jan Borseths. I 20 år leda han dansebandet Ledals, som reiste Midt-Norge rundt på danseoppdrag. Nå spiller han aleine på keyboard eller sammen med en kamerat på gitar, har oppdrag rundt en gang i måneden.
Trivelige Trøndelag
Ledal henter trekkspillet opp fra kjelleren, lukker øynene og drar i gang Trivelige Trøndelag. Trekkspill lærte han i barndommen. Han hadde flere onkler som spilte, og faren sang Otto Nielsen-viser. En Otto Nielsen-kabaret er en av hans store drømmer. Den må bare realiseres!
Les det fullstendige intervjuet i ST 20. august.