Lammebog er en råvare som både fortjener skryt og lang varmebehandlingstid. Bogen er noe mindre og seigere, derfor trenger den litt mer omtanke i tilberedningen. Da passer den perfekt å servere som en søndagsmiddag, da de fleste av oss har litt bedre tid, og det meste gjør seg selv i ovnen mens du kan ta en søndagstur eller slappe av.
Som tilbehør til lammebogen har jeg valgt chili- og ingefærbakt kålrot, og en god, kraftig brunsaus til.
For fire personer
1 utbeinet lammebog
Gni bogen godt inn med salt og pepper
Legg kjøttet i en ildfast form og sett det i ovnen i ca. 30 minutt på 200 °C til det blir gyllent.
Imens lager du krafta som kjøttet skal bakes i etterpå.
Ta ut kjøttet og slå over krafta. Dekk med folie og bak i ovn i ca. 3 timer til kjøttet løsner fra beina.
La kjøttet hvile mens du lager sausen.
Kraft til steking
100 g smør
2 ss sukker
4 ss nøytral olje
2 nellikspiker
1 dl rødvin
2 dl vann
100 g blåbær
4 sjalottløk
2 fedd hvitløk
Smelt smør sammen med olje.
Tilsett sukker og la det bli til en lys karamell.
Tilsett løk, hvitløk, nellikspiker, rødvin, vann, og blåbær.
Kok på svak varme i 15–20 minutt.
Ovnsbakt kålrot
400 g kålrot, delt i terninger
½ chili, finhakket
½ rødløk, finhakket
3 cm fersk ingefær, finhakket
2 dl vann
Ha alt i en ildfast form, dekk med folie, og sett inn sammen med lammebogen den siste 1,5 timen.
Saus
50 g smør
50 g mel
Kraft
Salt og pepper
Smelt smøret og rør inn melet. Brun på svak varme slik at du får en skikkelig god bruning til sausen.
Spe med krafta fra stekinga. Juster tykkelsen med litt vann om det blir for lite kraft.
La koke i 10–15 minutt før servering og smak til med salt og pepper.