Lammebog er en råvare som både fortjener skryt og lang varmebehandlingstid. Bogen er noe mindre og seigere, derfor trenger den litt mer omtanke i tilberedningen. Da passer den perfekt å servere som en søndagsmiddag, da de fleste av oss har litt bedre tid, og det meste gjør seg selv i ovnen mens du kan ta en søndagstur eller slappe av.

Som tilbehør til lammebogen har jeg valgt chili- og ingefærbakt kålrot, og en god, kraftig brunsaus til.

For fire personer

1 utbeinet lammebog

  • Gni bogen godt inn med salt og pepper

  • Legg kjøttet i en ildfast form og sett det i ovnen i ca. 30 minutt på 200 °C til det blir gyllent.

  • Imens lager du krafta som kjøttet skal bakes i etterpå.

  • Ta ut kjøttet og slå over krafta. Dekk med folie og bak i ovn i ca. 3 timer til kjøttet løsner fra beina.

  • La kjøttet hvile mens du lager sausen.

Kraft til steking

100 g smør

2 ss sukker

4 ss nøytral olje

2 nellikspiker

1 dl rødvin

2 dl vann

100 g blåbær

4 sjalottløk

2 fedd hvitløk

  • Smelt smør sammen med olje.

  • Tilsett sukker og la det bli til en lys karamell.

  • Tilsett løk, hvitløk, nellikspiker, rødvin, vann, og blåbær.

  • Kok på svak varme i 15–20 minutt.

Ovnsbakt kålrot

400 g kålrot, delt i terninger

½ chili, finhakket

½ rødløk, finhakket

3 cm fersk ingefær, finhakket

2 dl vann

  • Ha alt i en ildfast form, dekk med folie, og sett inn sammen med lammebogen den siste 1,5 timen.

Saus

50 g smør

50 g mel

Kraft

Salt og pepper

  • Smelt smøret og rør inn melet. Brun på svak varme slik at du får en skikkelig god bruning til sausen.

  • Spe med krafta fra stekinga. Juster tykkelsen med litt vann om det blir for lite kraft.

  • La koke i 10–15 minutt før servering og smak til med salt og pepper.