1. mai tar vi hammeren fatt og banker biffen mør og god. Det er en enkel og god måte å tilberede ikke fullt så møre stykningsdeler på. Som tilbehør har jeg valgt litt mer sydhavsinspirert løkblanding og basilikumbakt tomat til.
Bankebiff
350–400 g mørbrad eller bankekjøtt
Mørbrad gir noe kortere tilberedningstid, så jeg har valgt å bruke det. Skjær kjøttet i 2 cm tykke skiver
Mel, salt, og pepper
Smør/rapsolje (50/50 blanding)
4 stk. persillerøtter, skrelt og delt i fire på langs
Bruk hammeren og bank kjøttet i 1 cm tykkelse. Dette vil gjøre kjøttet mørere.
Smak til kjøttet med salt og pepper.
Vend kjøttstykket i godt med mel på begge sider.
Brun kjøttet på begge sider i smør/oljeblandingen i en panne eller gryte. Legg kjøttet så i en ildfast form.
Brun persillerøttene i smøret, og legg dem i ildfastformen med kjøttet.
Ha litt mel i stekepanna for å mette opp fettet, det vil også bli som en jevning.
Kok ut panna med vann og la det koke i 4–5 minutt. Juster med vann slik at det får en «sauskonsistens». Hell dette over kjøttet i ildfastforma.
Sett ildfastforma i ovnen og stek på 150 ºC i ca. 25–30 minutt til kjøttet er mørt. Bruker du bankekjøtt, må du kanskje bruke 45–50 minutt.
Ovnsbakt tomat
8 middels store tomater, skjær kryss i bunnen og sett dem i en ildfast form
1 dl balsamicoeddik
2 ss sukker
1 ss olivenolje
Ha alt i en ildfast form og bak i ovnen på 150 ºC i ca. 50 minutt.
Løksalat
1 rødløk, finhakket
16 oliven, skjært i skiver
1 ss kapers, finhakket
1 ss bladpersille, finhakket
2 ss god olivenolje
Salt og pepper
Bland alt sammen og la dette marinere i ca. 1 time før servering.
Server bankebiffen med bakt persillerot, ovnsbakt tomat, løksalat, og gjerne kokte mandelpoteter.