1. mai tar vi hammeren fatt og banker biffen mør og god. Det er en enkel og god måte å tilberede ikke fullt så møre stykningsdeler på. Som tilbehør har jeg valgt litt mer sydhavsinspirert løkblanding og basilikumbakt tomat til.

Bankebiff

350–400 g mørbrad eller bankekjøtt

Mørbrad gir noe kortere tilberedningstid, så jeg har valgt å bruke det. Skjær kjøttet i 2 cm tykke skiver

Mel, salt, og pepper

Smør/rapsolje (50/50 blanding)

4 stk. persillerøtter, skrelt og delt i fire på langs

  • Bruk hammeren og bank kjøttet i 1 cm tykkelse. Dette vil gjøre kjøttet mørere.

  • Smak til kjøttet med salt og pepper.

  • Vend kjøttstykket i godt med mel på begge sider.

  • Brun kjøttet på begge sider i smør/oljeblandingen i en panne eller gryte. Legg kjøttet så i en ildfast form.

  • Brun persillerøttene i smøret, og legg dem i ildfastformen med kjøttet.

  • Ha litt mel i stekepanna for å mette opp fettet, det vil også bli som en jevning.

  • Kok ut panna med vann og la det koke i 4–5 minutt. Juster med vann slik at det får en «sauskonsistens». Hell dette over kjøttet i ildfastforma.

  • Sett ildfastforma i ovnen og stek på 150 ºC i ca. 25–30 minutt til kjøttet er mørt. Bruker du bankekjøtt, må du kanskje bruke 45–50 minutt.

Ovnsbakt tomat

8 middels store tomater, skjær kryss i bunnen og sett dem i en ildfast form

1 dl balsamicoeddik

2 ss sukker

1 ss olivenolje

  • Ha alt i en ildfast form og bak i ovnen på 150 ºC i ca. 50 minutt.

Løksalat

1 rødløk, finhakket

16 oliven, skjært i skiver

1 ss kapers, finhakket

1 ss bladpersille, finhakket

2 ss god olivenolje

Salt og pepper

  • Bland alt sammen og la dette marinere i ca. 1 time før servering.

Server bankebiffen med bakt persillerot, ovnsbakt tomat, løksalat, og gjerne kokte mandelpoteter.