I uke 15 2010 skulle Husfliden starte et samarbeid med lokale husflidslag og bondekvinnelag om en registrering av gjenstander knyttet til den gamle ølbryggekulturen i Trøndelag.

Mens ølbrygginga var tradisjonsrik i Nord-Trøndelag, var det mindre kunnskap om denne aktiviteten i Sør-Trøndelag. Styremedlem i Buvik husflidslag i 2010, Marit Bodil Meistad, visste svært lite om ølbryggekulturen i Skaun.

— Vi vet svært lite om denne kulturen, og om det har vært noen kultur for det i det hele tatt i Skaun. Vi er svært interessert i å finne ut hvilke gjenstander man brukte, om folk la vekt på dekorering, og hvilken pynt det var, sa hun.

Fryktet mye var tapt

Skaun husflidslag ble med på dette prosjektet for å prøve å finne ut om det hadde vært en kultur for dette i det hele tatt, og for å få registrert objekt før de gikk tapt.

Til registreringen var det ønsket gamle ølbryggeobjekt som ølboller, bryggekar, skjenkekanner, ølhøner, og tutkanner. De ville bli tatt bilde av og målt, og eventuelle historier rundt objektene var veldig velkomne.

Det var aldri foretatt en så omfattende registrering av denne type gjenstander i Trøndelag. Prosjektet fikk navnet «Øl og ornamentikk», og de lette etter gjenstander i tre og gjerne med smijernsornamentikk. Målet var å gjøre folk bevisste på at det fantes en egen trøndersk ornamentikk på disse gjenstandene, men Meistad fryktet at det i mange tilfeller allerede var for sent.

— Vi frykter for at mye har gått tapt. Folk ble lei av tregjenstandene, mye ble kjøpt opp av omreisende, og mye har helt sikkert blitt kastet. Vi håper nå at flere får øynene opp for dette, og at det står noe på gårdene rundt om, sa Meistad.