Høsting – og konservering som blant annet sylting – var tidligere en fast høstaktivitet i norske husholdninger. I disse dager opplever man at interessen for frukt, hagebær, og foredling har tatt seg opp i koronatiden.

Sylting er forholdsvis enkelt, men det er viktig med god hygiene som steriliserte glass, tette glass (Norgesglass), og rask avkjøling, slik at mikroorganismene ikke får utviklet seg. Dagens sylteoppskrift er en grunnoppskrift og kan like godt brukes på plommer, pærer, epler, eller kirsebær.

Sylta rips, med innslag av bringebær og blåbær, smaker godt til kraftige kjøttmåltider, eller til for eksempel ost.

Du trenger

1 l ripsbær

1 dl bringebær

1 dl blåbær

Lake:

2 dl 7 % eddik

2 dl vann

4 dl sukker

5 nellikspiker (du kan også bruke kanelbark eller hel allehånde om du ønsker det)

Slik gjør du

  • Skyll bærene i kaldt vann og legg de på rene glass. Fyll helt opp.

  • Kok opp laken. La den koke i 1–2 minutt og hell over bærene til laken dekker bærene.

  • Ha på tett lokk, snu glasset opp ned, og la det stå på hodet i ett døgn før du snur det tilbake.

  • Bæra bør syltes i 1–2 uker før bruk.

Øystein Kvåle