Godt, nybakt brød er en av mine favoritter og kan nesten være et måltid i seg selv. Brød har uante muligheter og man kan variere innhold og ingredienser etter sesong. I dag har jeg valgt å bruke poteter i brødet. Poteter gir en fin smak på brødbaksten og bidrar til at de blir saftigere og ekstra gode og holdbare.

Variant 1

500 g moste poteter, gjerne melne poteter – som mandelpotet

2 dl melk, lunken

1 dl yoghurt naturell

1 dl vann

3 ss olje

0,5 pk. tørrgjær

3 ss havregryn

3 dl hvetemel

1 dl sammalt rugmel, grovt

2 ts salt

  • Ha de moste potetene i en mikser.

  • Tilsett melk, yoghurt, og det grove melet. La dette blandes til en masse.

  • Tilsett vann, olje, hvetemel, gjær, og salt.

  • Elt det til en smidig deig, 5–10 minutt. Juster ev. med litt hvetemel om den er litt løs, eller vann om den er tykk. Dette vil variere litt etter hvor mye væske det er i poteten.

  • Hev til ca. dobbel størrelse.

  • Bak ut til to deigemner og etterhev i ca. 20 minutt.

  • Stek på 220 °C i ca. 25 minutt.

Variant 2

1 eple, i tynne skiver

Noen kvaster rosmarin

3–5 ss olivenolje, god

Litt maldonsalt

  • Samme fremgangsmåte som variant 1.

  • Etter første heving, fordel deigen på stekeplate eller i en ildfast form.

  • Plasser eplebitene i deigen som hos en eplekake.

  • Dryss over rosmarin og maldonsalt, og drypp olivenolje over.

  • Hev i 10–15 minutt.

  • Stek på 220 °C i ca. 20 minutt.