Ola (83) er født og vokste opp på gården Eikli i Orkdal. Han jobbet 41 år i Detroit før han vendte nesa hjem til gamlelandet med sin kanadisk-amerikanske kone Jeanne.

Ola Eikli var 27 år da han flyttet til USA, etter en snartur innom Canada. Som verktøymaker i bilbyen Detroit møtte han kanadiske Jeanne som var i USA da han kom. Mange ganger opp gjennom årene vurderte Ola å reise tilbake til Norge.

– Hver gang jeg luftet tanken, ble jeg tilbudt høyere lønn. Så jeg ble. Men vi hadde hele tida god kontakt med Norge. Avgjørelsen om å flytte til Norge kom da datteren vår, Ingrid Heggset, giftet seg med en nordmann og ble i Norge. Hun bor på Byåsen i dag, sier Ola Eikli.

Turen med ST og Orklareiser var en rask telefon unna da de så artikkelen i avisa. De hadde vært på tur til Skottland før, men hadde ikke fått med seg den berømte Edinburgh Military Tatoo-oppvisningen.

Når det gjelder The Beatles Story var ikke Ola noen tilhenger fra starten.

– Vi er mer i Glenn Miller-alderen, sier Jeanne Eikli.

Ola Eikli bor i dag ved Fredly Folkehøgskole, men det blir turer til Orkdal. For kort tid siden var Ola og Jeanne Eikli på vandring i Raudåsen, der Ola hadde gjett buskap på beite en gang i sine guttedager.

Fagre Stryn er en opplevelse selv i gråvær og regn. ST-s reiseklubb hadde transportetappen over fjellet onsdag, og møtte blide bergensere på hotellet like utafor Bergen. I regnvær selvfølgelig. Bergen by holder ryktet sitt i hevd når det gjelder været. Vertskapet ventet med middagen, og betjeningen var blide og servicevennlige. Til tross for at reisefølget fra Trøndelag brukte Rosenborg-sangen som bordvers.

Turen fra Orkdal gikk greit og det er takket være rutinert sjåfør og god reiseleder. Selv om vi bare fikk se den vakre fjellheimen i små lysglimt mellom skyer og tåkedotter. Avreise fra Bergen gikk tidlig på morgenen, og etter hvert som ferga Queen of Scandinavia gled sørover langs kysten, lettet skyene og sola tittet fra. Turen til Haugesund og Stavanger ble et lite minicruise langs norskekysten, før båten satte kursen ut i Nordsjøen i retning De britiske øyer.

– Vi feiret 40 års bryllupsdagen under fjorårets ST-tur til Italia. Den gangen savnet vi Bjørg og Jostein Slupphaug, da vi ble påspandert gondoltur. Jostein var nemlig forlover den gangen vi giftet oss i Mariakapellet i Trondheim. I år er vi sammen på tur, og skal gjøre Skottland og England sammen, sier Anne og Nils Riaunet fra Skaun.

Skottland er et forlokkende reisemål, men det skinner igjennom at The Beatles helt klart har satt djupe spor. Besøket i Liverpool, og kanskje en tur i The Cavern – stedet hvor The Beatles første gang opptrådte, blir et høydepunkt for de fire. The Beatles Story er en fascinerende historie, som startet ved et tilfeldig møte mellom Paul McCartney og John Lennon. Resten er ikke bare musikkhistorie. Det er historie.

England er slett ikke jomfruelig grunn for noen av de fire, og spesielt Jostein Slupphaug har gode minner tilbake til 1966. Da reiste han over og jobbet som kjøkkenhjelp og barkeeper på et serveringssted. Det var året da England vant VM i fotball. Det husker Jostein godt. Engelskmennene var svært så rundhåndet med tips til den unge barkeeperen fra Norge.