Orkanger

Ifølge både yr.no og statsmeteorologenes iskart, er det sol og fine forhold for is i Midt-Norge, nå, men da jeg forlot huset oppe i bakkan, falt det et tett duskregn, og her nede på flata er det grått og man kan formelig lukte regnet.

Likevel, yr.no melder at det nå og i ettermiddag er lettskyet, 14 grader og svak vind på Orkanger. I kveld blir det skyet.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om skyet, 15 grader, og svak vind i ettermiddag, og lettskyet og 13 grader i kveld.

I Rindal meldes det om skyet, 16 grader, og flau vind i ettermiddag, og lettskyet og 14 grader i kveld.

I Rennebu meldes det om lettskyet, 13 grader, og svak vind i hele dag.

I Lensvik meldes det om lettskyet, 15 grader, og svak vind i ettermiddag, og skyet og 16 grader i kveld.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet, 18 grader, og lett bris i ettermiddag, og skyet, 15 grader, og svak vind i kveld.

På Krokstadøra meldes det om lettskyet, 16 grader, og svak vind i ettermiddag, og skyet og 15 grader i kveld.

Og i Børsa meldes det om lettskyet, 15 grader, og flau vind i ettermiddag, og skyet, 16 grader, og svak vind i kveld.

Og så, over til …

Musikk

Jeg har i mange år hørt på én spesifikk spilleliste, som jeg oppdaterer en sjelden gang (som i år), og nytt av året er at jeg også har lagt den ut på Tidal og Spotify.

Her er alle slags sanger jeg forbinder med 17. mai, og det å elske landet sitt (med _alle_ menneskene som bor i det, og utenfor det, og generelt føler en tilhørighet til Norig), og nasjonalromantikken, og det hele.

Ballet åpner med Destionation ÆØÅ, en gruppe som lager elektronisk musikk, og jeg har vært betatt av deres versjon av «Kringsatt av fiender» siden jeg først hørte den, for mange år siden.

Så følger Edvard Grieg på, og det er jo en selvfølgelighet, synes jeg. Der holder jeg meg til fire sanger fra «Peer Gynt».

Harald Sæverud hører også med, spesielt «Kjempevise-slåtten», den er så fin.

Så hopper vi videre i sjangrene, og vi finner den norske gruppa Storm. Med låter som «Oppi fjellet», «Oppunder skrent og villmark», «Mellom bakkar og berg», «Håvard Hedde», og «Lokk», føler jeg at de passer perfekt inn blant bunader og flagg.

Dernest følger Glittertind, som passer fint til å følge etter Storm, og med det navnet, så er det også en selvfølgelighet. Fra albumet «Evige Asatro / Til Dovre Faller», har jeg plukket med meg «Nordmannen», «Norge i rødt, hvitt og blått», «Sønner av Norge», «Norges Skaal», «For Norge kjempers fødeland», og «Se Norges blomsterdal», som et alternativ til korpsmusikk og barnesang.

Og for dem som føler at det kanskje blir litt lite korps her, så har jeg tatt hensyn til dem også. Her får dere blant andre Kampen Janitsjar med «Alt for Norge» og Gardemusikken med «Ja, vi elsker dette landet», «Kongesangen», «Gammel jegermarsj», «Valdresmarsj», og «Norge i rødt, hvitt og blått».

Om dere heller foretrekker eldre utgaver av sistnevnte sang, er jeg også glad nok i Lalla Carlsen til at også hennes versjon av «Norge i rødt, hvitt og blått» er med.

Og for dem som liker kor, har jeg (på min private liste) Vienna State Choir, Volda Mannskor, og Sangselskabet Guldbergs Akademiske Kor.

Før jeg lekent og lett føler at det mangler litt humor her, og stapper inn Prima Vera med den herlige «Det er Norge som er bra». «Hurra for Norge, 17. mai og olje, og alt det derre der / Hei!» slår aldri feil. Det være seg om man tolker det bokstavelig, eller ikke.

Så er det tilbake til folkemusikken igjen, for min del, og her har jeg slengt inn Sigbjørn Bernhoft Osa med «Fanitullen» og «Norsk bruremarsj»; Sigmund Groven med «Bruremarsj frå Seljord», «Til fjells», «Ut på tur», «Om kvelden», «Reodors ballade», og «Svalbard-tema»; Toivo Skogheim med flerfoldige sanger fra albumet «Fløyteljod og harpeleik – Toneslepe over Hardangervidda», deriblant del 1 og 2 av «Som gutt trodde jeg på alvene», «Toneslepe over Vidda», «Sang i mai», «Jøkulen» m.fl.

Så går vi hardere til verks igjen, med bandet Aasen og deres versjon av «Nordmannen / Mellom bakkar og berg», før vi umiddelbart hopper over til mer mystiske toner, nemlig låter fra norsk films fantastiske verden. Jeg tenker da på to av Geir Bøhren og Bent Åseruds låter fra «Orions belte» og «Etter Rubicon», nemlig «Svalbardtema» (covret av Groven oppi der) og «Rubicontema».

Deretter kommer det to låter av Henning Sommerro som alltid passer inn, nemlig «Vårsøg» og «E slåttatæja», før vi får Herborg Kråkevik med to fra «Kråkeviks sangbok»; «No ser eg atter slike fjell og dalar», som alltid passer inn, og «Til ungdommen», som alltid er fin og aktuell.

Ballet avsluttes med en sang som er ny av året, nemlig Klovner i Kamps framifrå perle fra fjorårets «Kjærlighetstrilogien», «Ja, vi elsker».

På Tidal mangler et par sanger, på Spotify flerfoldige, så ta dem med en klype salt. Dere får med andre ord ikke _alt_ som Vær-Sjur hører på i dag.

Spilleliste

Min private

Tidal

Spotify