– Det er tatt ut tiltale etter straffelovens paragraf 233, sier statsadvokat og aktor i ssaken, Per Morten Schjetne.

De sakkyndige i saken har konkludert med at mannen var psykotisk, det vil si utilregnelig, på gjerningstidspunktet. Påtalemyndigheten vil på bakgrunn av dette legge ned påstand om at han idømmes tvungen psykisk helsevern. Mannen har to ganger forut for dobbeltdrapet vært innlagt på psykiatrisk institusjon.

Det var om kvelden 21. august i år 21-åringen drepte sine foreldre i deres bolig på Kyrksæterøra. Ifølge politiet ble det brukt både slag- og stikkvåpen. Mannen meldte seg selv for politiet og ble pågrepet samme kveld. Han erkjenner de faktiske forhold, men ikke straffskyld.

Ifølge Per Morten Schjetne er det ingenting som tyder på at deler av saken vil gå for lukkede dører. Siden det er kjent gjerningsperson som har erkjent forholdet, vil det heller ikke bli foretatt åstedsbefaring.

21-åringens forsvarer er advokat Torfinn Svanem. Han er ikke overrasket over innholdet i tiltalebeslutningen.

– Den var som ventet, sier Svanem.

– Hvordan kunne denne tragedien vært unngått?

– Det er et godt spørsmål, og jeg vil stille alle mulige relevante spørsmål om dette til legen ved Østmarka, som besluttet av min klient skulle utskrives i juni og overføres til sin hjemkommune.

– Hvordan har Hemne kommune håndtert saken?

– Hemne kommune har fulgt de råd som ble gitt fra Østmarka da han ble utskrevet.

Den tiltalte 21-åringen har siden begynnelsen av september vært tvangsinnlagt ved Brøset psykiatriske sykehus i Trondheim.

Det er satt av fem dager til rettssaken, men aktor Per Morten Schjetne mener det kan være mulighet for at forhandlingene er ferdige etter to eller tre dager. Bente Staven er dommer i saken som går i Sør-Trøndelag tingrett.

John M. Myrhaug