- Det har vært en god laksestart, oppsummerer Geir Eikli, som bor på Steinshaugen på Ekli, to-tre kilometer fra Fannrem sentrum.

Ekli-valdene består av tre vald; øvre, midtre og nedre. Til sammen dekker de et område i elva på et par kilometer.

- Vi er sju oppsittere (gårder) som står sammen om dette. Virksomheten driftes av firmaet Ekli-valdene DA, forteller Eikli, som sammen med Torbjørn Smørgrav administrerer utleievirksomheten.

År etter år

Hjemme på Eiklis gård bor det fiskere i gammellåna stort sett gjennom hele sesongen, det vil si fra 1. juni og ut august.

- Det er de samme som kommer igjen år etter år. Det er en del svensker, men i hovedsak nordmenn. Det er gjerne en gruppe på fire-fem fiskere som låner vald i ei uke, forklarer han.

Ekli-valdene er populære i Orkla-målestokk, og spesielt Øvre Ekli. Per torsdag formiddag viste statistikken (laksebørsen) at det så langt er tatt 27 lakser her, blant annet den største som er landet denne sesongen.

- Lars Inge Pettersen tok ne på 19,4 kilo fredag 2. juni. Han er ikke i elva nå, men kommer tilbake snart igjen, forteller Eikli, som har drevet aktivt med fiskeutleie siden 1980-tallet.

- For mye vann i elva

På Midtre Ekli og Nedre Ekli er det ifølge laksebørsen tatt henholdsvis ni og fem fisker så langt (torsdag formiddag). Største fangst her er 12,3 kilo og 11 kilo.

Akkurat nå er Thomas Smith fra Oslo på gården hans. Han ankom Orkdalsist søndag.

- Inntrykket mitt er at laksestarten har vært bra. Dessverre kom det regn når jeg kom, dermed ble elva der jeg fisker litt for stor, sier han.

Smith har fisket i Orkla i 25 år. Rekorden hans er en rugg på 11,5 kilo tatt på et Ekli-vald.

- Jeg kommer tilbake flere ganger i løpet av sesongen. Neste gang har jeg med sønnen (11) min. Han er ivrig fluefisker akkurat som meg selv, smiler han mens han tar en kaffekopp på trammen på gammellåna.

Fem år i Orkla

Ved elva på det midterste av de tre valdene sitter en kameratgjeng fra Ringsaker kommune i Hedmark. De ankom på tirsdag og skulle være her fram til fredag.

- Ingen av oss har fått fisk ennå. Det er for mye vann i elva, forteller de, og humrer når de forteller til ST at alle har hatt napp, og det som hang på var visstnok enormt stort.

- Hvor lenge har dere fisket laks i Orkla?

- Det er vel i fem år, svarer de.

- Hvem har fått den største laksen av dere?

- Det er Helge, sier de.

Helge Sletmoen bekrefter at hans rekord er 8,2 kilo.

Håper på over 20 tonn

Laksebørsen til Orkla fellesforvaltning torsdag ettermiddag viste at det så langt var tatt cirka 4,3 tonn laks. Størsteparten av dette er storlaks (over sju kilo) med en samlet vekt på 3,5 tonn.

I 2015 og 2016 ble det tatt cirka 19,5 tonn laks.

- Vi håper og tror at tallet kryper over 20 tonn nå, sa Rune Krogdahl, daglig leder i Orkla fellesforvaltning, til ST før startskuddet gikk.

Ifølge «boka» er det storlaksår i år, til og med stor storlaks. Det vil si stort innslag av laks over sju kilo, og store fisker betyr større totalvekt.

Thomas Smith (t.v.) har fisket i Orkla i 25 år. Han leier gammellåna og vald til Geir Eikli i Orkdal. Foto: Øyvind Brostrøm