Et todagers besøk av Gyda har satt spor. Besøket har vist hvor maktesløse vi mennesker blir når naturkreftene spenner musklene.

Skadene er store. Europavei 39 ved Vinjeøra har forsvunnet over en strekning på 150 meter: Den er rett og slett vasket bort, og det vil nok gå mange dager før veiforbindelsen er reparert. I tillegg har en av de andre store hovedveiene i distriktet vårt, fylkesvei 65, fått hard medfart. Ved Garberg har veien rast sammen, og er dermed stengt inntil videre. I tillegg har det vært flere store og mindre ras, blant annet over fylkesvei 490 mellom Losbrua og Meldal sentrum, og fylkesvei 709 i Skaun ved Malmsjøen.

Fredag ser Gyda til å ha forlatt oss, men legger altså igjen voldsomme spor. Men alt i alt må man kunne slå fast at det har gått bra. Ingen liv har gått tapt, og ingen skal være alvorlig skadet. Og mye av årsaken til at det tross alt har gått relativt bra, er at vi var forberedt - kommunene, fylkeskommunen, Statens vegvesen og ikke minst folk flest var forberedt. Frosne og tette avløpskummer ble åpnet på forhånd. Alle forberedelser på det vi visste skulle komme, ble gjort - beredskapen var på topp.

Ansv. redaktør Anders Aa. Morken Foto: Silje Asbjørnsen

Ikke minst var folk flest forberedt. Ved 02-tida natt til torsdag våknet Bård Kalstad i Bergslia av en skikkelig smell. Det viste seg at det hadde gått et jordras. Kalstad fikk på seg klærne og kunne raskt konstatere at raset hadde gått over to veier og stoppet i husveggen hans. Etter hvert dukket også flere naboer opp, og det viste seg at det hadde gått flere ras og at flere hus var berørt. I løpet av kort tid var folk fra hele boligfeltet, kommunen under ledelse av brann- og utrykningsleder Ove Smedplass og flere gravemaskiner i full sving med å forebygge og begrense ytterligere skader. Takket være en utrolig innsats fra beboere, kommunen og lokale anleggsfirma, klarte man å minimere skadeomfanget så mye som mulig.

Vi i avisa Sør-Trøndelag fikk også erfare hvor viktig det er å ta samfunnsoppdraget på alvor, og ikke minst fikk vi erfare hvor stort informasjonsbehovet er når kriser oppstår. På en vanlig dag registrerer vi rundt 30 000 sidevisninger, eller klikk på saker. Onsdag ble det satt en nesten «uslåelig» rekord med 55 000 sidevisninger. Den sto til neste dag, hvor trafikken endte på utrolige 111 000 sidevisninger/klikk. Sakene vi publiserte torsdag ble altså lest 111 000 ganger. Det sier egentlig alt om hvilket enormt informasjonsbehov som meldte seg. Og en viktig årsak til at vi klarte å levere denne informasjonen, var det gode samspillet med innbyggerne, som meldte inn tips, sendte bilder og på mange måter framsto som dyktige «frilansreportere.»

Vi spiller alle en viktig rolle når katastrofer og store hendelser skjer. Og det er dette samspillet, denne dugnadsånden og ikke minst en oppofrende vilje til å hjelpe hverandre, som gjør at også det mest dramatiske ofte har en tendens til å gå bra. Sammen er vi sterke!