Det startet med det som for mange vil stå igjen som den fineste visuelle opplevelsen. Nemlig båttur på Seinen.

Bevisst valg

Og det var tidspunktet for elvecruiset som gjorde inntrykkene så sterke. Det skjedde nemlig sent på kvelden, etter at mørket hadde senket seg over Paris.

Daglig leder hos Orklareiser og sjåfør på ST-turen, Hugo Storsand, hadde valgt tidspunktet helt bevisst.

– Å se Eiffeltårnet fullt opplyst mot mørk nattehimmel er noe helt annet enn å se det samme tårnet på dagtid, sier Storsand.

«Stygt»

Eiffeltårnet ble bygget til verdensutstillingen i Paris i 1889. Ingeniøren Gustave Eiffel ville vise hva som var mulig å få til med det nye byggematerialet stål, og det var ikke meningen at tårnet skulle bli stående permanent.

Men Eiffel fikk lov til å ha tårnet stående i tjue år, slik at han fikk muligheten til å tjene inn noe av kostnadene.

Reaksjonene var sterke. Mange syntes tårnet var stygt, men det forhindret ikke at Eiffeltårnet ble en publikumsmagnet. Og tårnet ble stående.

Uforglemmelig

De fleste av deltakerne på ST-turen ankom Paris for første gang sist fredag. Da vi kom ned til elvebredden, var det fortsatt dagslys. Og for mange var tårnet en skuffelse. Det var ikke pent i det hele tatt.

Men da vi halvannen time senere satt i båt ute på elva, og så Eiffeltårnet fullt opplyst mot nattehimmelen, var det et syn ingen av oss glemmer. Både størrelsen – tårnet rager 324 meter over bakken – og lyssettingen bidro til det.

Kunnskapsrik

Resten av Paris-oppholdet bød på en rekke fine synsinntrykk. Lørdagen, som var «fridag», ble av noen benyttet til å utforske nærområdet rundt Sacre Coeur og Montmartre, mens andre dro ned til byen for å besøke museer, kirker og andre severdigheter.

Søndagen hadde vi med oss en meget kunnskapsrik norsk lokalguide, som fortalte om Paris og Frankrike på godt og vondt. For bak de flotte byggverkene og imponerende avenyene finnes en knalltøff virkelighet med store klasseforskjeller, økt arbeidsledighet og stadig flere uteliggere.

En tredel av uteliggerne er faktisk mennesker i jobb, men som har så lav inntekt at de ikke har råd til et sted å bo. Frankrike er også en av mange europeiske land som sliter med skyhøy utenlandsgjeld.

«Sjalu»

Desto viktigere er det for land som Frankrike at turistene fortsetter å komme. For deltakerne på ST-turen har oppholdet gitt mersmak, og mange vil nok reise tilbake. Paris har så mye mer å by på enn det man får med seg i løpet av tre hektiske døgn.

Johan Gisvoldløkk deltok i år på sin femte ST-tur. I fjor måtte han være hjemme på grunn av en brukket fot. Da sendte han imidlertid en humoristisk tekstmelding om at han var sjalu, og at han derfor ba om at ST sluttet å skrive fra Toscana-turen.

Blant de beste

– Men i år har vi fått igjen i rikt monn, sier Gisvoldløkk som reiser sammen med kona Gerd.

– Paris har vært en utrolig opplevelse. Det er kunstverk på hvert gatehjørne, «smykker» overalt. Denne turen har virkelig svart til forventningene.

Gisvoldløkk sliter litt med å rangere leserturene han har vært med på.

– Dette er en av de beste. Men vinturen til Alsace var kanskje toppen. All vinsmakingen gjorde at vi var i konstant godt humør. Vi har vært litt mer skikkelig nå. Men jeg håper på en hard innspurt, ler den tidligere bankmannen fra Orkdal.