Gårdsmuseet ble gitt til Orkdal Historielag, og ble av den grunn flyttet over til Berbu. Det var Sigrid Monseth, på den tiden 78 år gammel, som i sin tid var opphavet til museet på den gamle gården. Hun fikk god hjelp av mannen Ola O. Monseth senior, på den tiden 87 år gammel, og museet bygde de to opp på stabburet.

Gården hadde røtter langt tilbake i historien. Det var kilder om den alt fra 1600-tallet, og oppbyggingen av museet tok til i 1956-1957.

Stadig på leting etter gamle ting

Fra mange gårder forsvant det verdifulle gjenstander på denne tiden, og oppkjøpere var stadig på søk.

– Det var Bondekvinnelaget som mente at noe av det gamle måtte tas vare på. Slik var det at vi samla i stedet for å selge det gamle bort fra gården, fortalte Sigrid til ST den gang.

Arbeidet til Sigrid og Ola O., ble fulgt opp av sønnen Ola O. Monseth junior, men noen av gjenstandene ble med på lasset da familien flyttet til Agdenes etter å ha gitt bort museet, mens Historielaget fikk resten.

Kuriositeter med mer

For det meste var det vanlige bruksgjenstander på en gård, men det var også flere eksempel på det mer uvanlige. Blant annet fikk Oppstuggu på Berbu et tingbord fra den tiden det var tingsete på Monset. Kuriositeter kunne også nevnest, som brannslukkingsapparat for pulver – et rør med pulver i.

Både lederen for historielaget, John Tore Kvernmo, og kasserer Harald P. Melbye var til stede på Monset Bortstuggu, og Kvernmo fortalte til ST at gjenstandene skulle registreres og bli tatt vare på.