Liv Anne Moe og Milling Grytting Lorentsen står på dekk på Stena Lines ferge mellom Kiel og Gøteborg. Sola skinner fra blå himmel prydet med noen hvite «bomullsdotter».

Kvinnene nyter stunden. De suger til seg varmen og sollyset. For snart er turen over.

Moe og Lorentsen har snart lagt bak seg sin første ST-tur. De håper at det ikke blir den siste. For reisen til steder som Dresden, Praha, Budapest og Wien har gitt mersmak.

Solskinn

Stena Line-båten er langt fra så imponerende som Color Fantasy, cruiseskipet som tok oss fra Oslo til Kiel for snart to uker siden.

Men selv om overfarten mot sør var atskillig mer luksuriøs, ble båtturen hjemover også en fin opplevelse. For mens det regnet da vi dro ut i Europa, var det strålende solskinn, varme og blå himmel på hjemvei.

– Dette er en helt toppers avslutning, en slik man bare kunne drømme om. Med et slikt vær kan vi være på dekk i hele kveld, sier Liv Anne Moe og Milling Grytting Bye.

Først nå får de to tid til å tenke gjennom det de har vært med på.

– Det har gått i ett, så vi må sortere inntrykkene. Vi er overbegeistret. Det er vanskelig å trekke fra én ting. Men badet i Budapest var så nydelig. Og båtturen på Donau, med snacks og champagne på bordene. Hotellene har også vært flotte, sier Lorentsen.

Samhold

De to venninnene fra Orkdal skryter av både opplegget og sjåførene.

– Sjåførene og reiselederne har passet på oss og fulgt oss opp hele tiden. Det som er så fint med bussferie, er at det blir et spesielt samhold. Vi kan anbefale dette på det inderligste, smiler de to mens kveldssola nærmer seg horisonten i vest.

– Det er så realt at alt blir ordnet for deg. Man slapper helt av. Vi skal være med igjen!

De to var ikke de eneste som signaliserte at de gjerne ville være med neste år også.

Blant dem er ekteparet Günther. Liv Lomundal flyttet fra Løkken i 1967. Hun ble gift med Erling Günther, og bosatte seg i hans hjemkommune Halden. Men hele tiden har de abonnert på Sør-Trøndelag. I vinter leste de en artikkel om sommerens ST-tur. Til tross for at de ikke visste om noen andre som skulle være med, meldte de seg på.

Nye venner

Det er det flere enn de to som er glade for. Erling Günther, som har vært aktiv i Haldens amatørteatermiljø, satte et muntert preg på turen. Ikke minst med sin glitrende versjon av Flettfrid Andresen.

– Dette var vår første bussferie. Det var reisemålene som fristet, forteller Erling.

Det viste seg at Liv kjente flere av sine medreisende. Både sambygdinger fra Løkken og tidligere skolekamerater.

– Vi følte vi ble tatt imot med én gang vi kom på bussen, forteller Liv. Hun og mannen har blitt kjent med mennesker de kommer til å holde kontakten med. Adresser ble utvekslet, blant annet med ekteparet Tjelle fra Børsa.

Man kan i alle fall oppsummere med å si at også årets tur ble suksess fra A til Å. Men det var dessverre ikke alle som fikk bli med hele veien.

Gerd Kjøsnes måtte nemlig avbryte ST-turen før den var begynt. På overfarten fra Oslo til Kiel begynte hun å blø kraftig fra nesen. Kjøsnes går på blodfortynnende medisiner, og hun mister store mengder blod når hun først begynner å blø. Hun ble hentet med luftambulanse på Color Fantasys dekk og kjørt til sykehus på Fyn i Danmark.

Kjørt hjem

Med en blodprosent på rundt 50, bestemte hun seg for å dra hjem sammen med mannen sin etter endt sykehusopphold.

Takket være det nordiske samarbeidet ble Gerd og Reidar kjørt hjem til Trøndelag av sykehusets transport.

Da de to bussene fra Orklareiser ankom Alvdal fredag kveld, sto ekteparet fra Tydal der og ventet.

– Når det først skulle være galt, gikk det veldig bra. Dette viser hvor godt systemet fungerer når uhellet er ute, smiler Gerd.

ST-turene har oppnådd en enorm popularitet. Sommerens tur ble utsolgt på 33 minutter. Det ble derfor besluttet å sette opp en ekstra buss.

Mye tyder på at det vil bli kjørt med én buss igjen neste sommer. Ikke minst fordi det gir den beste muligheten til å skape et godt gruppesamhold. Det er ennå ikke bestemt hvor ST-turen 2009 vil gå.