Orkanger

I dag melder yr.no om flau vind hele dagen. Lettskyet og 11 grader i formiddag, selv om det i og for seg er nærmere veldig lave skyer (populært kalt tåke) og 9 grader ute, men yr melder hva yr melder. Don’t shoot the messenger, og så videre. I ettermiddag meldes det om 14 grader, og i kveld om klarvær og 16 grader.

Tirsdag meldes det om klarvær, 12 grader og flau vind natt og morgen, og det er lov å håpe. Nå om bare Orkanger (og bakkan og Gjølme) ble utsatt for et massivt strømbrudd rundt midnatt, ville det vært perfekt. Jeg lover at jeg hadde stått ute hele natten og knipset bilder i alle fall. Ingen lysforurensing hadde vært utrolig bra. Skjønt, jeg måtte ha fjernet den ene lyktestolpen som alltid forpurrer planene mine om å få et godt oversiktsbilde over dalen fra verandaen. Utrolig hvor mye irritasjon en slik ... ting, kan skape. Men det var ikke fotografi jeg skulle snakke om, det var selvfølgelig været. Tirsdag formiddag meldes det om lettskyet, 8 grader og vindstille, 14 og flau på ettermiddagen, og 15 på kvelden.

Onsdag meldes det om lettskyet og flau vind hele dagen. 12 grader natt og morgen, 10 på formiddagen, og 14 ettermiddag og kveld.

Løkken Verk, Rindal, Rennebu, Lensvik, Kyrksæterøra, Krokstadøra og Børsa

På Løkken meldes det om 1 til 2 grader varmere i dag, lettskyet og 2 grader varmere tirsdag, og 1 grad kaldere til 3 varmere og flau vind til vindstille onsdag.

I Rindal meldes det om lettskyet, 2 til 5 grader varmere og vindstille til svak vind i dag, lettskyet, 1 til 5 grader varmere og vindstille til svak vind tirsdag, og 5 til 2 grader varmere og vindstille til flau vind onsdag.

I Rennebu meldes det om lettskyet og 1 grad varmere i dag, 3 grader kaldere til 1 varmere tirsdag, og 3 grader kaldere til 1 varmere onsdag.

I Lensvik meldes det om 1 grad varmere til 1 kaldere og flau vind til vindstille i dag, 2 til 1 grader varmere og flau vind tirsdag, og 2 grader kaldere og vindstille til flau vind onsdag.

På Kyrksæterøra meldes det om lettskyet, 4 til 2 grader varmere og vindstille til flau vind i dag, lettskyet og 1 til 4 grader varmere tirsdag, og 1 til 4 grader varmere onsdag.

På Krokstadøra meldes det om 2 til 3 grader varmere i dag, lettskyet, 1 grad kaldere til 3 varmere og flau vind tirsdag, og 1 til 3 grader varmere og flau vind til vindstille onsdag.

Og i Børsa meldes det om 1 grad kaldere i dag, 1 grad varmere og flau vind tirsdag, og svak til flau vind onsdag.

Musikk

I dagens Vær-Sjur skal det handle om et britisk rockeband som ble dannet i 1964 av brødrene Ray og Dave Davies, samt Pete Quaife, som alle vokste opp i Muswell Hill (som senere inspirerte tittelen på et av deres album) i London. De hadde spilt sammen lenge under forskjellige navn, men i 1964 kom Mick Avory med, og de ble kjent som … The Kinks.

«You Really Got Me» er en sang fra debutalbumet, «Kinks» (utgitt i USA som «You Really Got Me»), fra 1964. Sangen var deres tredje singel, og sangen som gav dem deres gjennombrudd. Sangen har vært med på å inspirere senere undersjangre av rock, som punk rock og heavy metal. Gitarriffet er svært gjenkjennelig, og en av de største mytene rundt det, er at det ikke er Dave Davies som spiller, men Jimmy Page (kjent fra bl.a. Led Zeppelin og The Yardbirds), som var studiomusiker på den tiden, noe Page selv avslår gang på gang. Sangen er også å finne i spillet «Battlefield: Vietnam» fra 2004.

«All Day and All Night» er fra albumet «Kinks-Size» fra 1965, som kun ble utgitt i USA, men er også med på deluxe-versjoner av «Kinks». Sangen er i og for seg en gjenskaping av «You Really Got Me», men lever godt selv også. Også her er det en seiglivet myte om at Jimmy Page spiller soloen, men det stemmer ikke. Det er Dave Davies her også. I følge Ray Davies er sangen en nevrotisk sang, ungdommelig, besatt og full av sex.

«Death of a Clown» er å finne på albumet «Something Else by The Kinks» fra 1967, deres femte album. Sangen er kreditert Dave Davies, som har gitt den ut solo, men er også å finne på flere Kinks-album. Sangen kom til ved at Dave satt ved pianoet og var ulykkelig, og følte at det burde ha vært noe mer, noe annet. Sangen handler om desillusjoner, selv om han på den tiden hadde berømmelse, rikdom, tilgang til narkotika og vakre kvinner. Likevel følte han at noe manglet. Han dro så analogien om en klovn som fikk alle til å le, men likevel var ulykkelig.

«Waterloo Sunset» er også å finne på femtealbumet. Sangen beskriver en enslig forteller som ser – eller tenker seg – et par som går over en bru (Waterloo Bridge), mens den melankolske observatøren reflekterer over paret, Themsen, og Waterloo Station. Det ryktes at sangen er inspirert av romansen mellom skuespillerne Terence Stamp og Julie Christie, kjent fra blant annet filmen «Far from the Madding Crowd» fra 1967, noe Ray Davies avkrefter i selvbiografien sin, hvor han sier at det er en fantasi rundt søsteren som dro av sted med kjæresten når de skulle emigrere til et nytt land og en ny verden.

«Lola» er fra det åttende studioalbumet deres, «Lola Versus Powerman and the Moneygoround, Part One», fra 1970, og forteller om romansen mellom en ung mann og en mulig transvestitt som han møter på en klubb i Soho, London, og fortelleren beskriver mannens forvirring over en person som «walked like a woman and talked like a man». Sangen kom til etter at bandets manager, Robert Wace, hadde tilbragt en natt dansende med en transvestitt. Opprinnelig sang de «Where you drink champagne and it tastes just like Coca-Cola», men på grunn av BBC Radios regler mot produktplassering, måtte de endre det til «cherry cola». Sangen var for øvrig en døråpner for at artister som Lou Reed og David Bowie åpent å kunne eksperimentere med transvestitter og homoseksualitet i sangene sine, som også heterofile kunne digge.

«Sunny Afternoon» skrev jeg om tidligere en gang, og det føles feil å repetere det jeg skrev den gang, for de interesserte kan den finnes her.

Og forresten, sånn helt på tampen her, Vær-Sjur (men sannsynligvis ikke avisa, så dette er en personlig mening av Sjur Helmersen Vaage, også kjent som Datasmurf og Sosjojuror, folkens) støtter Skottlands uavhengighet og håper mange andre vil følge etter, som Wales, Nord-Irland og Catalonia. Og Rogaland så klart.

Spillelister

Wimp

Spotify

Les også:

Nordlys over Trøndelag