Kazuri. Kanskje har du sett merkenavnet på smykker, keramikk eller skinnvesker. Produktene eksporteres over hele verden, også til Norge.

Og bak det hele står en gruppe dyktige og driftige damer.

Vokser og vokser

Takket være en god idé kombinert med et brennende engasjement har de greid noe mange bistandsorganisasjoner bare kan drømme om, nemlig å skape et hjelpeprosjekt som ikke bare en lønnsomt, men som også drives ene og alene av aktørene selv. Og der all fortjeneste går tilbake til prosjektet, slik at det kan vokse.

For dette kan aldri bli for stort.

Enslige mødre

Det startet i 1975 med britiske Susan Wood og to afrikanske kvinner. De så at det var svært mange kvinner i landsbyene rundt Nairobi som hadde et desperat behov for innkomme. De fleste av dem var enslige mødre.

35 år har gått. I dag jobber 400 enslige mødre ved bedriften Kazuri, de fleste av dem enker. At antallet har økt så voldsomt, og fortsatt øker, er en direkte følge av at produktene de lager blir mer og mer etterspurt. Alt er håndlaget. Alt fra smykkene til skinnveskene og keramikken.

Søndagsfri

Etter hvert som etterspørselen og salget øker, kan de ansette nye kvinner, som dermed får en helt ny start i livet.

Søndag ettermiddag besøkte vi dette unike stedet, og ble møtt av Rosemary. Hun viste oss rundt i produksjonslokalene, men vi fikk bare se det gjennom vinduene. Fabrikken var stengt. Disse kvinnene har nemlig ordnete arbeidsforhold, med åtte timers dag, bedriftshelsetjeneste og søndagsfri.

Ble rørt

Butikkutsalget var derimot vidåpent. Og reisefølget med Orklareiser og Sør-Trøndelag slapp shoppinggenet løst.

For var det noe sted under denne Kenya-turen vi fant det veldig riktig å bruke penger, så var det nettopp her.

En av dem som fylte reisekofferten med flotte smykker og armbånd, var Åsta Sandstad. Sandstad bor i dag i Selbu, men kommer fra Sunde i Snillfjord.

– Dette var et kjempetiltak. Det rørte meg. Så denne gangen handlet jeg virkelig med god samvittighet.

«Har betydd alt»

Kazuri er swahili for smått og vakkert. Rosemary, den flotte kvinnen som tok i mot oss som en annen bedriftsleder, har jobbet ved Kazuri i 20 år. Da hun kom inn i prosjektet, var hun alene med to barn på fem og ti år, i et land der støtteordninger for alenemødre er et ukjent begrep.

– For meg har dette betydd alt. Jeg har greid å ta hånd om barna mine, som i dag er i ferd med å utdanne seg, forteller hun.

Verdighet

Både Rosemary og kvinnene som står for salget inne i butikken, går med løftet hode.

Kazuri har gitt dem noe av det viktigste et menneske kan ha – verdighet.

Slik presenterer Kazuri sin filosofi:

«I arbeidet med å utvikle Afrika, er det å skape arbeidsplasser det største bidraget vi kan gi. Spesielt for dem som faller utenfor det ordinære arbeidsmarkedet.»