Sportfiskerne som har inntatt Orkla ble derfor møtt med store bannere som advarer mot lakelusa.

Elveeiere og sportsfiskere er overbevist om at grunnen til nedgangen i lusekonsentrasjonen i havet skyldes blant annet en svært kald vinter.

Rune Krogdahl sitter på landbrukssenteret i Meldal og svarer på spørsmål om Orkla. Laksetelleren på Bjørset gått i surr, og ingen vet hvor mye laks som har passert. Orkla har fin vannføring og temperaturen er på seks grader. Det skulle borge for at storlaksen tross alt er på veg opp til gyteplassene. Orkla er kjent for storlaks i juni, men den blir stadig mer verdifull.

Og det er en viss forandring hos sekretæren i forvaltninga. Før spradet Krogdahl rundt om kring med en glad orklalaks på t-skjorta. Nå er det lakselusa som har tatt plassen. Norges Jeger og Fiskerforbund og Norske Lakseelver vil bruke all den grove skyts de har for å skape en opinion mot oppdrettsnæringa og luseplagen.

- Vi har innført alle de restriksjoner vi kan innføre, uten å redusere fisketida. Det vil uansett ikke være aktuelt. Men det kan bli vurdert fang og slipp av hunnlaks senere i sesongen, men bare hvis vi må, sier Rune Krogdahl i Orkla fellesforvaltning.

Sportsfiskerne ser så langt ut til å være trofaste mot Orkla, tross døgnkvoter, sesongkvoter og redskapsbegrensninger. Å fange i juni er et minne for livet.

Per Snekvik