Utenfor inngangen til Orkdal Grafiske på Grønøra står en ung gutt og trekker frisk luft. En bil kommer inn på plassen, og en mann stiger ut og kommer mot inngangen.
Med den største selvfølge iler unggutten til og åpner døra for mannen. Dette er ikke noe han gjør bare fordi lokalavisa er der sammen med ham. Å åpne dører for folk er noe han har fått i blodet de siste månedene.
- Vi har lært oss at vi skal være høflige, sier Kjell Morten Nilssen.
Mer enn folkeskikk
Høflighet og annen elementær folkeskikk står nemlig høyt oppe på prosjektleder Ola Halsens liste over hva han ønsker å formidle til ungdommene han jobber sammen med.
Men det er ikke bare døråpning Kjell Morten har lært i løpet av de fem månedene han har vært med på prosjektet.
- For meg har det som har skjedd siden i fjor høst vært jævlig viktig. Jeg har fått tro på meg selv. Dette prosjektet har forandret livet mitt.
Lei skolen
I likhet med svært mange andre som går ut av grunnskolen, var Kjell Morten Nilssen møkk lei hele skolen. Han hadde kommet inn på ei linje på Meldal videregående som han egentlig ikke var helt sikker på om han ønsket å gå på. Samtidig fikk han tilbud om å være med på prosjektet «Ungdom i vekst». Han har ikke angret en dag på at han sa ja til det.
- Jeg hadde behov for et ekstra år - et år å bli roligere på. Gjennom disse månedene har jeg fått mer selvtillit. Vi i gruppa har det veldig bra sammen. Alle respekterer hverandre selv om vi er forskjellig. Vi trenger ikke å forandre oss bare for å få respekt.
Neppe fullført
I løpet av tiden sammen med Ola Halsen og de fire andre ungguttene, har Kjell Morten lært mye om seg selv. Han har blant annet lært at han valgte feil da han søkte på trearbeid. Nå har han funnet ut hva han ønsker å bli - han vil bli tømrer. Til høsten håper han å begynne på grunnkurs byggfag og tømrer.
- Jeg har satt opp en gapahuk på gammelmåten, forteller han - ikke så rent lite stolt.
- Hva tror du hadde skjedd om du ikke hadde blitt med på prosjektet?
- Jeg tror jeg hadde droppa ut av yrk'en. Jeg hadde neppe fullført. Men nå skal jeg greie det. For jeg har bygd opp selvtilliten min.
Svakheter
En av det norske skolesystemets svakheter, er at det så sterkt favoriserer de teoretisk flinke elevene. Derfor skjer det så altfor ofte at unge mennesker som kanskje har sin styrke i praktisk arbeid, ikke føler at de får brukt seg selv og det de er gode på. Resultatet blir gjerne at de får nok av hele skolesystemet.
På Grønøra sitter fem unge gutter - høflige, blide og imøtekommende - med massevis av ressurser. Gjennom prosjektet «Ungdom i vekst» får de selvinnsikt, trygghet på seg selv, en bedre overgang til videregående og en dypere innsikt i hvilken retning de ønsker å satse.
Les mer om "Ungdom i vekst" i ST 28. januar.